Avondklok lijkt nutteloos in Frankrijk

Sinds een tijdje zucht Nederland onder de avondklok in de hoop dat dit het aantal besmettingen met het coronavirus omlaag zal brengen. In Frankrijk hebben ze al een aantal weken een avondklok, maar daar lijkt deze nutteloos.

Half december werd deze avondklok ingevoerd, maar de aantallen besmettingen nemen gewoon weer toe. De Franse regering reageerde in mineur op deze cijfers. "Er is een effect, maar het is niet genoeg. Het aantal besmettingen is hoog, neemt toe, en de druk op ziekenhuizen neemt toe", zegt regeringswoordvoerder Gabriel Attal.

Meerdere Franse regio's hebben dan ook de tijden van de avondklok verruimd, zodat men nog langer binnen moest zitten. Telkens was er na het invoeren een korte daling in besmettingen, waarna de aantallen weer opliepen. "De cijfers lijken erop te wijzen dat de vervroegde avondklok geen duidelijk effect heeft", aldus data-analist Mathieu Lehot.

Ook epidemioloog Renaud Piarroux is teleurgesteld. "Er is geen spectaculair effect. We waren pas gerust geweest als je wekelijks een daling van 40 procent van het aantal besmettingen ziet. En dat is niet het geval."

Hardere maatregelen nodig
De opkomst van de gevreesde 'Britse variant' van het virus is dan nog niet eens losgebroken in Frankrijk. "En die verspreidt zich met grote snelheid, ondanks de avondklok. Het lijdt geen twijfel dat hardere maatregelen genomen moeten worden", aldus de epidemioloog.

Na eerder optimisme van de Franse regering, lijkt het realisme inmiddels de overhand te nemen. President Emmanuel Macron wil op korte termijn besluiten of er nieuwe maatregelen nodig zijn. Veel experts dringen aan op een nieuwe, derde lockdown, maar de Franse regering is bang voor de reactie van het volk.

"Mensen zijn het beu, ze hebben twijfels. En dat is legitiem", aldus Christophe Castaner, van Macron's eigen partij LREM.