De kromme piemel rukt op!

Ben je inmiddels de 50 lentes gepasseerd of komt er binnenkort een Abraham in de tuin? Dan moet je je erge zorgen gaan maken over je grootste kleine vriend. Volgens RTL Nieuws ligt het gevaar van een kromme spermaspeer namelijk op de loer.

Je hebt er vast nog nooit van gehoord, maar Peyronie is volgens de Groningse onderzoeker Daan Mohede dan ook nog een echt taboe-onderwerp. Peyronie, een prachtig eufemisme voor een banaanvormige batsbajonet. Letterlijk.

Mohede, een uroloog in opleiding, heeft zich tijdens zijn studie gebogen over de paarsgepunte lans. Nou ja, lans. Een kromsabel of kromzwaard is wellicht een betere benaming voor het fenomeen. Een taboe-onderwerp waar nog veel te weinig aandacht voor is.

De kromme sabbelsabel is een aandoening die zo'n vijf tot negen procent van de blanke, Westerse mannen overkomt. En dan met name de heren boven de vijftig. Deze ziekte wordt lang niet door iedere patiënt ontdekt, en daarom moet het onderwerp volgens Mohede worden aangesneden.

Bij mannen die last hebben van deze ziekte ontstaat er littekenweefsel op het bindweefsel in de jongeheer. "Daardoor verliest dat gedeelte van de penis zijn elasticiteit waardoor bij de erectie de penis naar boven buigt", verklaart de aankomend uroloog. "Dat gaat vaak gepaard met heel veel pijn en in extreme gevallen kan de penis in een hoek van negentig graden komen te staan."

Nu is je seksleven op je vijftigste überhaupt al niet meer hoe het was in je jonge jaren, maar met peyronie is het helemaal huilen met de pet op. "Als de penis krom staat, is penetratie lastig omdat hij er soms niet goed ingaat", vertelt seksuologe Nynke Nijman aan Editie NL. "Als de penis er wel ingaat kan het bij vrouwen erg veel pijn doen."

Mocht je last krijgen van een kromme, doch stramme kabouter, dan zul je toch even naar de huisarts moeten gaan. Maar veel is er nog niet tegen te doen. "Er is een medisch strekapparaat wat rek-en-strekoefeningen doet met de penis (au!), maar dit is vaak onprettig en moet voor een lange periode dagelijks gedaan worden." Ook kunnen ze het zaakje opereren, maar ook dat werkt niet altijd.