Donald Trump neemt afscheid van het volk middels videoboodschap

Voor zijn afscheid als Amerikaanse president heeft Trump een videoboodschap ingesproken aan het Amerikaanse volk.

In het begin van zijn afscheidswoord spreekt hij zijn dank uit naar een aantal mensen waaronder zijn vrouw Melania, dochter Ivanka en vice-president Mike Pence.

Trump weigert nog steeds de overwinning van Joe Biden te erkennen maar vraagt het volk te bidden voor het succes van zijn opvolger Joe Biden, zonder de naam van Biden in zijn mond te nemen. Trump blijft volhouden dat zijn nederlaag aan fraude is te wijten. 

In de door het Witte Huis verspreide videoboodschap stond Trump ook stil bij zijn behaalde ‘successen’. Hij gaf aan dat zijn regering bemiddelde bij  diverse vredesakkoorden in het Midden-Oosten en prees zichzelf voor het buitenlands beleid onder zijn bewind. 'Ik ben vooral trots om de eerste president in decennia te zijn, die geen nieuwe oorlogen is begonnen.' Trump is kort na zijn aantreden uit het klimaatakkoord van Parijs gestapt. Trumps opvolger Biden heeft al kenbaar gemaakt deze stap direct na de machtsoverdracht  ongedaan te maken.

Trump heeft beloofd om ‘Amerika weer groot te maken- Make America great again’, maar verlaat het Witte Huis met bijna 400.000 doden door het door hem zwaar onderschatte "Chinese virus". De economie worstelt met de COVID-19 pandemie, het veroorzaakte persoonlijke leed onder de bevolking is enorm en de voedselbanken kunnen amper de hulpvraag aan.

Ook laat hij een aantal verstoorde relaties een aantal belangrijke Amerikaanse bondgenoten achter. 'Het grootste gevaar waarmee we worden geconfronteerd, is een verlies van vertrouwen in onszelf, een verlies van vertrouwen in onze nationale grootsheid', aldus Trump. 'Amerika is geen schuchtere natie van tamme zielen die moeten worden beschermd en beschermd tegen degenen met wie we het oneens zijn.'

De 45e president van de Verenigde Staten breekt met een lange traditie door vandaag niet de beëdiging van zijn opvolger bij te wonen. Fans die Trump uit willen "zwaaien" moeten vroeg opstaan. Deze ceremonie staat gepland op vliegbasis Andrews bij Washington. Tussen 06.00 uur en 07.15 uur lokale tijd worden de genodigden voor deze plechtigheid verwacht. Als Joe Biden later vandaag de ambtseed aflegt, zal Trump waarschijnlijk al thuis in Mar-a-Lago (Florida) zijn.

'Ik vertrek van deze majestueuze plek met een loyaal en vreugdevol hart en optimistische geest, en het opperste vertrouwen dat voor ons land en voor onze kinderen het beste nog moet komen', aldus Trump.