Thailand: 43,5 jaar gevangenisstraf wegens majesteitsschennis

In Thailand is een voormalige officier veroordeeld tot 43 jaar en zes maanden gevangenisstraf wegens majesteitsschennis. De vrouw gaf toe geluidsopnamen over de monarchie en koning Vajiralongkorn (Rama X) op social media te hebben geplaatst. 

Een Thaise rechtbank heeft de vrouw schuldig bevonden aan het overtreden van de wet van majesteitsschennis op 29 punten. Ze had audiofragmenten op Facebook en YouTube gepubliceerd, volgens een Thaise mensenrechtenorganisatie.

De vrouw pleitte schuldig bij een strafrechtbank in de hoop dat de rechtbank mild zou zijn in het vonnis, omdat ze de audiofragmenten deelde met enigzins kritische opmerkingen over de monarchie, maar geen commentaar op het koningshuis heeft geuit. Ze werd aanvankelijk veroordeeld tot 87 jaar, maar dit werd gehalveerd vanwege deze schuldbekentenis.

De uitspraak van de rechtbank werd bekritiseerd door activisten. 'De uitspraak van de rechtbank van vandaag is schokkend en geeft de gruwelijke boodschap af dat kritiek op de monarchie niet wordt getolereerd, maar ook erg zwaar zal worden bestraft', aldus Sunai Phasuk van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

De wet op de majesteitsschennis van Thailand, die elke belediging van de monarchie verbiedt, behoort tot de strengste ter wereld. Na een onderbreking van drie jaar heeft Thailand eind vorig jaar de controversiële wet nieuw leven ingeblazen in een poging om maandenlange protesten tegen de regering in te dammen, hierbij eisten demonstranten veranderingen in de monarchie.

Afgelopen december, is een 16-jarige gearresteerd wegens majesteitsschennis omdat hij de eigen-zinnige kledingstijl van de koning bespottelijk zou hebben gemaakt. Een woordvoerster van de Verenigde Naties zei zich grote zorgen te maken omdat in de afgelopen weken minstens 34 andere mensen zijn gearresteerd wegens majesteitsschennis.

Koning Vajiralongkorn (68), die al jaren grotendeels in Beieren Duitsland woont, is bij de bevolking bij lange na niet zo populair als zijn in 2016 overleden vader Bhumibol Adulyadej. In Thailand wordt er al maanden lang regelmatig gedemonstreerd de regering en de monarchie, die aan de macht zijn gekomen door een militaire staatsgreep. 

In april 2020 zocht de koning tijdens de COVID-19 pandemie veilig onderdak in Europa, waar hij met 20 concubines verblijft in Grand Hotel Sonnenbichl te Garmisch-Partenkirchen. Volgens zijn critici vult hij zijn dagen met 'Fietsen, neuken en eten'.