143 arrestaties bij rellen in Amsterdam: ‘Sommigen droegen vechthandschoenen’

De politie heeft zondag 143 mensen gearresteerd tijdens een spontane demonstratie op het Museumplein die niet was toegestaan. Vijftien van hen worden verdacht van openlijke geweldpleging en de rest wegens het opzettelijk negeren van een bevel. De vijftien arrestanten bleven in de nacht van zondag op maandag nog vastzitten. Zo meldt de Stentor.

De overige arrestanten zijn inmiddels naar huis gestuurd, zo meldt de politie op Twitter. Zij zullen waarschijnlijk een boete krijgen, de hoogte van deze boete is nog niet bekend.

De gemeente Amsterdam had de demonstratie, tegen het kabinet Rutte en de coronaregels, op het Museumplein verboden. Wel mocht de protestactie plaatsvinden in het Westerpark. Maar daar zagen de organisatoren van af.

De illegale demonstratie ontspoorde vrij snel waardoor ingrijpen noodzakelijk was, aldus de gemeente, ‘vanwege de volksgezondheid, grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus en een dreigende verstoring van de openbare orde’. Omdat een aantal demonstranten weigerden gehoor te geven aan de gegeven aanwijzingen, voerde de Mobiele Eenheid een aantal charges uit, onder meer met paarden, politiehonden en een waterkanon. 

Onder de demonstranten was een  grote groep van circa 225 personen die duidelijk uit waren op een confrontatie. 'Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich.’

Zie ook: Ruim duizend demonstranten Museumplein, ME heeft ingegrepen

Persbericht van de gemeente Amsterdam over de verboden demonstratie en het ingrijpen hierop:

Politie treedt op na waarschuwingen tegen verboden demonstratie Museumplein

De politie heeft vandaag opgetreden tegen de aanwezige demonstranten op het Museumplein. Ondanks de dringende oproep niet te komen en de waarschuwing dat zou worden ingegrepen waren er naar schatting 2.000 mensen aanwezig. Er zijn rond de 100 personen aangehouden. Optreden was noodzakelijk vanwege de volksgezondheid, grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus en een dreigende verstoring van de openbare orde.

Ondanks herhaalde oproepen van de driehoek om niet naar het Museumplein te komen, liep het plein aan het begin van de middag toch vol waardoor een spontane demonstratie ontstond. Om 13.45 uur ontbond de driehoek deze spontane demonstratie. Toen door de demonstranten geen gehoor werd gegeven aan de oproep te vertrekken, kondigde de driehoek iets na 14 uur een noodbevel af voor het Museumplein en directe omgeving. Dit betekent dat het niemand is toegestaan om er te verblijven. De demonstranten weigerden ook na het afgekondigde noodbevel te vertrekken en in toenemende mate werden coronamaatregelen overtreden.

Hierop heeft de politie gefaseerd opgetreden. Demonstranten zijn eerst aangesproken en gewaarschuwd. Na meerdere waarschuwingen via versterkt geluid trad de politie op zoals van tevoren in scenario’s was voorbereid. Dat leidde tot het besluit waterwerpers in te zetten. Deze inzet was bedoeld de groep uit elkaar te drijven en fysieke confrontatie met de politie te voorkomen. Het was daarna alsnog nodig dat de ME charges uitvoerde om demonstranten van het plein te verdrijven.

Onder de demonstranten was een groep van 200 tot 250 personen die duidelijk uit waren op de confrontatie. Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich.

In de straten om het Museumplein heen heeft de politie nog een paar keer moeten optreden. Aan het begin van de avond was de situatie onder controle.

Aankondiging demonstratie en annulering
De driehoek besloot afgelopen woensdag de aangekondigde demonstratie op het Museumplein niet toe te staan vanwege risico’s voor de volksgezondheid en beheersing van de openbare orde. De driehoek respecteert het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting en wilde daarom de demonstratie wel toestaan in het Westerpark voor maximaal 500 mensen. Dit vanwege de mogelijkheid het park af te sluiten en de toestroom van deelnemers goed te beheersen. Demonstreren is een grondrecht maar er is een coronapandemie gaande waardoor landelijke coronaregels van kracht zijn.

De organisator van de demonstratie ‘Nederland in verzet’ wenste geen gebruik te maken van de alternatieve locatie en spande een kort geding aan. Vrijdag stelde de rechter de Amsterdamse driehoek in het gelijk in het besluit om de demonstratie enkel in het Westerpark toe te staan. De Amsterdamse driehoek beschouwde de demonstratie ‘Nederland in Verzet’ daarom als geannuleerd en stond deze demonstratie op andere locaties in de stad, zoals het Museumplein, niet toe.