De familie Wolf heeft het naar hun zin op de Veluwe

Zondagochtend kwart voor tien trok de hele Veluwse wolvenfamilie van acht wolven langs één van de camera’s van de Zoogdiervereniging. Het is de eerste keer dat de hele groep wolven tegelijk op film staat, de beelden zijn haarscherp. Meer informatie over deze wolvenroedel bij de Zoogdiervereniging.

Door de beelden te bestuderen heeft de vereniging kunnen zien dat er nog zeven welpen in leven zijn. En dat duidt op ruim voldoende aanwezigheid van geschikt voedsel: herten en zwijnen.

Het wolvenpaar kreeg in 2019 vijf welpen. Daarvan is er één welp doodgereden en een ander is met een partner naar de Zuidelijke Veluwe vertrokken. 

In 2020 werden er vier welpen geboren op de Veluwe. Deze vier welpen zijn allemaal nog bij hun familie. 

Veel mannetjes vertrekken rond februari uit hun geboorteroedel. Rond valentijnsdag begint de paartijd, moeder wolf wordt dan weer voor een korte periode vruchtbaar. Dat brengt pa in opperste stemming, maar ook jaloers naar de mannelijke nakomelingen die moeders geurtje ook wel aantrekkelijk vinden. 

Wolven die uit de roedel weggaan, maken eerst wat korte uitstapjes en om vervolgens voor een lange tocht te gaan. Hierbij zwerven ze kriskras rond om op zoek te gaan naar een eigen territorium en een partner. Deze zwerftocht kan weer naar het ouderlijk territorium terugleiden voor een kort verblijf, maar uiteindelijk zal elke welp weer vertrekken naar een eigen territorium. Dit kan dichtbij de ouders zijn maar ook ruim duizend kilometer verderop.