Akwasi intimideert en pakt laptops af van journalist Radio 1

Rapper Akwasi heeft eind december laptops van NPO Radio 1 afgepakt en presentator Hans van der Steeg gedwongen om de opname van een gesprek met hem te wissen. Het ging volgens hem te veel over zijn omstreden speech tijdens de BLM demonstratie op de Dam te Amsterdam. Hij verliet boos het pand. Radio1 spreekt van 'kwalijke’ en 'bedreigende’ intimidatie door een publiek figuur en zond het gesprek daarom vandaag alsnog uit. Meer hierover in het AD.

Het interview, voor het EO-programma "Dit is de dag" werd opgenomen op 28 december, was bedoeld om met Akwasi terug te kijken op het jaar 2020. Na enkele vragen over zijn speech op de Dam vroeg Akwasi aan interviewer Van der Steeg of dit 'de kant’ was die hij op wilde gaan. Dat wilde Akwasi niet en eiste daarop dat de opname direct verwijderd zou worden, omdat Van Der Steeg anders ‘een probleem’ met hem zou hebben.

‘Op dat moment trok Akwasi alle stekkers uit de laptop van de technicus, klapte hem dicht en nam de laptop onder zijn arm mee’, beschrijft Radio 1 op hun website. 'Daardoor stopte de opname. Daarna pakte hij ook de laptop van Hans en verliet de kelder (waar het gesprek plaatsvond).’

Van der Steeg gaf de volgende beschrijving van het verloop van de gebeurtenis: 'Ik liep meteen achter hem aan en zei hem dat die laptops niet van hem zijn, maar Akwasi zei dat hij moest afkoelen en dat hij over vijf minuten terug zou zijn. Hij kwam uiteindelijk een halfuur later terug en gaf de redactie twee opties. Of je wist het gesprek van je laptop waar ik bij ben, of ik formatteer allebei de laptops', citeert Radio 1.

De journalist is uiteindelijk gezwicht onder de druk van Akwasi en heeft uiteindelijk de opname verwijderd. Hij had echter al een kopie van de opname gemaakt en bewaard, deze werd vandaag alsnog uitgezonden en staat ook op de website van Radio 1. Akwasi was vandaag uitgenodigd om in de uitzending te reageren op het incident, maar bood wel zijn excuses hiervoor aan.

De EO heeft laten weten dat er geen aangifte tegen Akwasi is gedaan vanwege dit opvallende incident. 'We hebben ervoor gekozen de journalistieke weg te bewandelen en een reconstructie te publiceren', aldus een woordvoerster.

Akwasi wist van te voren niet dat het gesprek zou worden opgenomen voor de radio. Er was met zijn pr-medewerker was afgesproken dat het interview niet 'tergend lang’ over zijn verguisde Dam-speech zou gaan. Door de interviewer te dwingen om de opname te wissen, werd aan Van der Steeg in feite gevraagd om gevraagd journalistiek werk te vernietigen. 'Als je mij voor dit incident had gevraagd of ik onder dwang journalistiek materiaal zou wissen, zou ik dat nooit doen', zegt hij daar nu over.

Waarom dan wel het verwijderen van de opname onder dwang? 'Omdat ik de situatie wilde redden en ik wist dat er nog een back-up was, daarom heb ik eraan toegegeven. Als journalist probeer je tot het laatste moment on speaking terms te blijven. Je wilt recht doen aan het verhaal. Ik had ook meteen de politie kunnen bellen, maar dan was er sowieso geen interview meer gekomen.'

De EO en Radio 1 zien zich in deze kwestie gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). 'Een dergelijke intimidatie is ronduit kwalijk en bedreigend jegens de betrokken journalist’, volgens algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ tegen de zender. 'Journalisten moeten in vrijheid en ongehinderd hun werk kunnen doen, ook als de geïnterviewde zijn uitspraken achteraf betreurt. Zeker een publieke figuur als Akwasi zou zich hiervan terdege bewust moeten zijn.'