Extreemlinks claimt brandstichting wagenpark Duitse defensie

De Duitse politie is er inmiddels van overtuigd dat de brandstichting van elf SUV's van de Duitse Bundeswehr in Leipzig tijdens de jaarwisseling is gepleegd door extreemlinkse anarchisten.

Op de anarchistische website Indymedia werd de aanslag opgeëist. Deze site is vaker in opspraak gekomen na gewelddadige protesten en sommige fora zijn naar aanleiding van links extremistisch geweld tijdens de G20 in 2017 gesloten.

Het onderzoek naar de brandstichting is inmiddels overgedragen aan de Duitse anti-terrorismebestrijding.

Leipzig is, net als Portland in de Verenigde Staten, een welbekend bolwerk van Antifa, met zijn bijbehorende extremisme en geweld. De stad heeft zelfs een speciale taskforce die zich alleen maar bezig houdt met Antifa. Deze taskforce, Soko Linx, is in 2019 opgericht nadat de stad gegijzeld werd door vandalisme, brandstichting en geweld. Dat jaar werden ruim driehonderd aanslagen gepleegd door linkse anarchisten.

Eind 2019 was de nood zelfs zo hoog dat Soko Linx zich genoodzaakt zag om een prijs van honderdduizend euro op het hoofd van de gewelddadige tak van de anarchisten te zetten.

In november 2020 begon Soko Linx een onderzoek naar een poging tot doodslag toen ongeveer twintig leden van Antifa tijdens een anti-lockdowndemonstratie twee demonstranten uitkozen om kapot te trappen. De twee stonden bij een eettentje wat te eten toen ze het slachtoffer werden van de aanval, waarbij één demonstrant herhaaldelijk tegen het hoofd werd getrapt.

De brandstichting is trouwens niet de eerste keer dat de Duitse defensie slachtoffer werd van de anarchisten. In 2016 gebeurde eenzelfde 'incident', waarbij vijf wagens werden vernield.