Bitcoin op koers naar de $30.000

Bitcoin zette zijn groei naar een nieuwe recordhoogte tijdens Kerstmis voort. Soms tikte de cryptocurrency de $ 28.000 aan- maar gaat alweer voor het volgende record.

Slechts enkele dagen nadat de Bitcoin omhoog schoot over de $ 20.000, mikt Bitcoin al op de volgende drempel. Het oudste en belangrijkste cryptomunt bereikte zondag tijdelijk een recordhoogte van ongeveer $ 28.378 op het Bitstamp-handelsplatform. Bitcoin is nu op weg naar de volgende psychologische grens van $ 30.000, zei analist Timo Emden van Emden Research.

De munt was aanvankelijk niet in staat het niveau van zondag op maandag vast te houden. Recentelijk lag de prijs echter nog net onder de $ 27.000 en dus beduidend boven de slotkoers op zaterdag. Op andere handelsplatforms, waarvan er tal van zijn, kunnen de recordniveaus afwijken omdat er geen centrale Bitcoin-handel is.

'De race naar recordhoogtes wordt momenteel gevoed door particuliere investeerders die tijdens de kerstvakantie cryptocurrency hebben gekocht, aangezien de traditionele beursmarkten wegens kerstmis gesloten waren', legt Emden uit.

Alleen al tijdens het lange kerstweekend steeg de prijs van de beroemdste cryptocurrency met ongeveer $ 4.000. Volgens de analist wordt de stemming nu althans voornamelijk bepaald door het 'angst om te missen' -syndroom. Een aanzienlijk aantal investeerders is gewoon bang om iets mis te lopen. Sinds eind november is de valuta nu met meer dan $ 7.000 gestegen - een stijging van ongeveer 37 procent.

Over heel 2020 is de groei nog hoger. Beginnend bij ongeveer $ 8.000, daalde de koers aanvankelijk tot minder dan $ 4.000 tijdens de eerste Corona-golf in het voorjaar. Daarna begon een langzame stijging die in de herfst sterk versnelde.

Deskundigen waarschuwen echter herhaaldelijk voor de risico's van Bitcoin, dat onderhevig is aan schommelingen. Eind november heeft de munt bijvoorbeeld in 24 uur tijd meer dan $ 3.000 verloren. De snelle koersstijgingen zouden in toenemende mate ook speculanten en minder ervaren investeerders aantrekken, die vroeg of laat misschien de handdoek in de ring gooien, benadrukte ook Emden. Er zijn geen staten of centrale banken achter het cybermotto. Alleen vraag en aanbod bepalen de koers.

Met een aandeel van ongeveer 70 procent is Bitcoin verreweg de grootste digitale valuta. De marktwaarde is volgens een berekening van Coinmarketcap.com momenteel rond de 500 miljard dollar. Alle digitale valuta samen bedragen een waarde iets meer dan $ 700 miljard.