Bruls met Grapperhaus in gesprek over inzet van het leger in zorginstellingen

Hoewel het aantal COVID-19-besmettingen in Nederland de laatste dagen heel voorzichtig lijkt te dalen, is de situatie in de zorg onveranderd problematisch. In het noorden en oosten van het land zijn de zorgen zo groot, dat de veiligheidsregio's Groningen, Noord- en Oost-Gelderland en Twente via een brandbrief de hulp van het leger hebben ingeroepen. Zo meldt het AD.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldt dat de brandbrief is ontvangen en dat deze nu wordt beoordeeld. 'We overleggen zowel intern als met het ministerie van Volksgezondheid. Ook met de veiligheidsregio's zullen we nog in gesprek gaan, om te horen welke hulp ze precies nodig hebben. We zijn als Defensie natuurlijk altijd bereid om noodhulp te bieden. Maar dat doen we alleen als het echt niet anders kan. Bovendien is onze voorraad artsen en verpleegkundigen natuurlijk niet onuitputtelijk.'

De voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen, gaat vandaag in gesprek met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over het bijspringen van het leger in de zorg. 

'Collega’s doen dit verzoek niet zomaar. Dan is er al gekeken hoe ziekenhuizen en verpleeghuizen elkaar kunnen helpen, dus als je dit vraagt is de nood tot grote hoogte gestegen', volgens Bruls. Ook in andere regio's spelen deze zorgen zei Bruls bij Nieuwsuur. 

Er zijn meer handen aan het bed nodig maar ook logistieke ondersteuning is noodzakelijk, stelt de voorzitter van het Veiligheidsberaad. Het Rode Kruis is al gevraagd om te helpen in verschillende regio’s, nu wordt ook een beroep gedaan op het leger.

Twente is een van de regio's die dringend hulp behoeven. 'Het gaat hierbij om het hoge aantal besmettingen onder patiënten of bewoners, maar vooral ook om het ziekteverzuim onder het personeel', zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio Twente.

De ziekenhuizen in Twente en de Achterhoek sloegen vorige week al alarm, omdat het moment nadert waarop ambulances met patiënten in acute nood moeten worden weggestuurd. 'We maken ons daarover meer zorgen dan ooit', zei Sophia de Rooij, van het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente in Enschede.

In de de ziekenhuizen zelf zijn al diverse maatregelen genomen. Mensen gaan eerder met ontslag, en worden dan begeleid door de huisarts, familie en buren. Ook oud-ic-personeel is verzocht om in de ziekenhuizen bij te springen.

De burgemeester en voorzitter veiligheidsraad van Groningen Koen Schuiling heeft al bij Defensie al aangegeven zo'n 20 tot 25 zorgproffessionals, voornamelijk verpleegkundigen, nodig te hebben.

Momenteel wordt er door Defensie al op drie plekken personeel uitgeleend in verband met de COVID-19 pandemie, meldt een woordvoerder. Het RIVM wordt door twee militaire planners ondersteund bij het opzetten van het vaccinatieprogramma. In Ede zijn in een verzorgingshuis tien legermedewerkers aan het werk en er zijn honderdzestig legermedewerkers werkzaam in het UMC Utrecht.

 Bruls met Grapperhaus in gesprek over inzet leger in zorginstellingen https://t.co/qh6azLb1sS