Vluchtelingenkamp Libanon in brand gestoken door plaatselijke bevolking na ruzie

Een kamp voor Syrische vluchtelingen in Libanon werd in brand gestoken na een ruzie tussen kampbewoners en een gezin uit het nabijgelegen dorp. Meerdere bewoners raakten gewond bij de brand.

Het geïmproviseerde vluchtelingenkamp voor ongeveer 375 Syriërs in Noord-Libanon is volledig afgebrand. Vier mensen raakten gewond en alle tenten in het kamp in het dorp Al-Minije werden vernietigd, zei een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Libanon.

Het geschil begon met een 'persoonlijke ruzie' tussen een groep jonge Libanezen en Syriërs, volgens het Libanese leger. De Libanezen vuurden schoten in de lucht en staken vervolgens het kamp, dat vlakbij de Syrische grens ligt, in brand. In verband met het incident zijn verschillende Libanezen en zes Syriërs gearresteerd.

Bewoners zijn op zoek naar andere woonruimte
De UNHCR-woordvoerder Kabbara zei dat verschillende vluchtelingen waren teruggekeerd naar het kamp om nuttige voorwerpen te zoeken tussen de verkoolde tenten. De meesten van hen vonden onderdak in andere onofficiële vluchtelingenkampen. De plaatselijke bewoners boden ook ook hulp aan de dakloze vluchtelingen.

De soennitische grootmoefti van Libanon, sjeik Abdul Latif Derian, sprak van een 'gruwelijke misdaad' en riep de autoriteiten op om de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen. 'De Syrische vluchtelingen in Libanon zijn te gast. We moeten ze ondersteunen totdat ze kunnen terugkeren naar hun thuisland', zei hij, volgens het staatsagentschap NNA.

Gespannen situatie in Libanon
In Libanon ontstaan keer op keer spanningen tussen  de lokale bevolking en Syriërs die massaal zijn gevlucht voor de burgeroorlog in hun land. Meer dan een miljoen Syriërs hebben hun toevlucht gezocht in Libanon, bijna een kwart van de bevolking die Libanon had vóór de Syrische burgeroorlog. De toch al slechte infrastructuur in het land wordt extra belast door de vele Syriërs.