Noodverordening afgegeven voor Veen, politie houdt uitgebreid toezicht

Op de beruchte kruising in Veen is zaterdagavond laat opnieuw een auto in vlammen opgegaan. De brand trok een paar honderd kijkers. Een deel van hen stak vuurwerk af. Inmiddels heeft de brandweer het vuur geblust. Zo meldt BN de Stem.

Update 22.00 uur: De politie surveilleert zondagavond hier en daar in Veen om een oogje in het zeil te houden. Daarnaast vliegt een politiehelikopter rondjes boven het dorp. Op een aantal plekken worden groepjes mensen aangesproken door agenten en ook bij de toegangswegen, zelfs polderwegen, worden auto's gecontroleerd.
Dit gebeurde enkele uren nadat een noodvordering in het dorp was ingegaan.

Deze noodverordening is aan het eind van de middag door Burgemeester Lichtenberg afgegeven.
Hierover plaatste de gemeente Altena het volgende bericht:

Noodverordening
In de gemeente Altena geldt vanaf zondag 27 december 2020, 17.00 uur een noodverordening ter voorkoming van ernstige wanordelijkheden en verstoringen van de openbare orde en veiligheid.

De noodverordening geldt voor het dorp Veen. Het doel van de noodverordening is:

  • personen te weren die niets te zoeken hebben in het dorp Veen;
  • een verbod om vuurwerk en brandstof voorhanden te hebben;
  • een verbod om objecten bij zich te hebben die als wapen gebruikt kunnen worden;
  • een verbod op gezichtsbedekking, met uitzondering van mondkapjes.

Toegangsverbod
Iedereen die niets te zoeken heeft in het dorp Veen mag daar niet komen.
Het toegangsverbod in het dorp Veen geldt bijvoorbeeld niet voor:

  • inwoners van het dorp Veen (ingeschreven in de bevolkingsadministratie);
  • personen die kunnen aantonen dat ze werken in het dorp Veen;
  • personen die gebruik maken van een openbaar vervoer middel;

Deze maatregelen zijn bedoeld om relschoppers van elders en sensatiezoekers te weren. Juist om de rust in het dorp Veen terug te brengen. Mensen kunnen gewoon hun boodschappen doen en vrienden/familie bezoeken (conform de geldende coronamaatregelen).

Alleen mensen die geen geldige reden hebben, zijn niet welkom en kunnen worden weggestuurd of aangehouden.
De politie kijkt bij controles uiteraard naar omstandigheden (tijdstip, plaats, persoon, situatie en omstandigheden).

Vuurwerkverbod en brandstofverbod
Het verbod op bezit van vuurwerk en/of brandstof geldt zowel voor (illegaal) professioneel, als voor consumenten vuurwerk. Onder brandstof wordt onder meer verstaan (was-) benzine, benzine, ethanol) petroleum.
Het verbod om vuurwerk en/of brandstof bij zich te hebben geldt voor publiek toegankelijke plaatsen.

Wapens
Het is verboden om zonder redelijk doel voorwerpen bij zich te hebben die gebruikt kunnen worden als wapen. Onder voorwerpen (bewerkt of samengesteld) wordt onder meer verstaan: vuurwerk, molotovcocktails, glaswerk, stenen, stokken en kettingen.

Verbod op gezichtsbedekking
Het is verboden om kleding te dragen die het gezicht geheel bedekt of onherkenbaar maakt. Mondkapjes vanwege corona zijn hiervan uitgezonderd.

Straf bij overtreding
De verordening gaat in op 27 december 2020 om 17.00 uur en geldt tot en met 2 januari 2021.
Overtreding van deze noodverordening is een strafbaar feit, waarop een gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of een geldboete van maximaal € 4.350,- is gesteld.

Ernstige overlast
Burgemeester Egbert Lichtenberg neemt deze extra maatregelen naar aanleiding van de onrustige situatie van de afgelopen dagen, waarbij groepen jongeren in de avond- en nachtelijke uren zwaar vuurwerk afstaken en brandjes stichtten. Na de invoering van het landelijke vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw is het aantal klachten van vuurwerkoverlast sterk toegenomen. Dit is niet alleen een Veens probleem maar speelt ook elders in het land. In het dorp Veen leidde dat de afgelopen dagen tot steeds meer overlast, waarbij op verschillende plekken veel hinder en schade ontstond.

Samenscholingsverbod
Het is eenieder, voor zover niet rechtstreeks bij de hulpverlening betrokken, verboden zich zonder redelijk doel in groepen van twee of meer personen op te houden binnen het aangewezen gebied.



Eerdere berichtgeving:

Terwijl de brandweer daarmee bezig was, zorgde een groep jongeren ervoor dat zij dit keer hun werk wel konden doen.

Vrijdagavond werden toegesnelde hulpverleners namelijk nog bekogeld met vuurwerk. Burgemeester Lichtenburg van Veen sprak zaterdag schande over de gebeurtenissen van vrijdagnacht. Er waren zo'n 200 mensen op de been die zich niets aantrokken van de geldende maatregelen en joelend een auto in de brand staken. Toen de brandweer de auto probeerde te blussen werden de brandweermensen belaagd, waardoor ze hun bluswerk moesten staken.

Beelden van vrijdagnacht: