Robotarm van ‘nagellak’ Tijn aangeschaft door Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum schaft een robot-arm aan om gestuurd te opereren bij kinderen met een tumor in de hersenstam. De robot-arm ondersteunt de neurochirurg om op een veilige manier tumorweefsel te verkrijgen voor diagnostiek. Hiermee kan het verloop van hersen(stam)kanker bij kinderen beter in kaart gebracht en gevolgd worden. Stichting Semmy financiert de robot-arm met de opbrengst van de "LAK. Door Tijn" nagellakactie uit 2017.

Stichting Semmy zet zich sinds 2007 in voor fondsenwerving ten behoeve van het onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen. De nieuwe robot-arm bekostigt zij met de opbrengst van de LAK. door Tijn nagellakactie uit 2017.

Tijn Kolsteren (2010-2017) werd in december 2016 bekend met zijn ‘Lak door’ actie voor het Glazen Huis van 3FM Serious Request. Daarna wilde hij nog één keer in actie komen voor kinderen die net als hij vochten tegen hersenstamkanker – en zijn droom was om een eigen nagellakmerk op de markt te brengen. Dit resulteerde in de actie LAK. door Tijn voor Stichting Semmy.

Door massaal Tijns nagellak te kopen hielp Nederland Stichting Semmy aan het benodigde geld om een robot naar Nederland te halen, waarmee ongeneeslijk zieke patiëntjes een behandelstudie kunnen ondergaan, die hopelijk dezelfde positieve resultaten heeft als in het laboratorium. Tijn overleed in 2017 zeven dagen voor zijn zevende verjaardag aan DIPG, een vorm van hersenstamkanker. Met deze actie werd bijna 1,2 miljoen euro opgehaald met als doel het aanschaffen van een robot voor lokale behandeling van DIPG.


‘Operatiekamer van de toekomst’
De hersenstam stuurt veel verschillende basale en vitale functies aan, waaronder hartslag, ademhaling, bewustzijn en de verschillende hersenzenuwen. Tumoren in de hersenstam groeien diffuus in het normale en functionele hersenstamweefsel. Daarom kunnen ze niet neurochirurgisch verwijderd worden. Ook kunnen medicijnen niet zomaar vanuit de bloedbaan in de hersenen komen.

De nieuwe robot-arm zal gebruikt worden om genavigeerd biopten te kunnen nemen uit diepgelegen hersentumoren bij kinderen, zoals bij hersenstamkanker. Ook kan op termijn met het robotsysteem medicatie direct in deze diepgelegen tumoren toegediend worden, voor hopelijk een effectievere behandeling met minder bijwerkingen. Er staan klinische studies gepland met experimentele medicijnen, die tumorcellen met de robot-arm beter kunnen bereiken en vervolgens gericht kunnen bestrijden.

Met de robot-arm realiseert het Prinses Máxima Centrum een nieuwe bouwsteen van de operatiekamer van de toekomst. De robot-arm zal naar verwachting begin volgend jaar in gebruik worden genomen door de neurochirurgen van het Prinses Máxima Centrum.