Man aangehouden voor aanzetten tot bedreiging Fidan Ekiz

"Vreemd dat we in Nederland wel de straat op gaan om te demonstreren tegen de dood van George Floyd, maar niet voor Samuel Paty". Deze uitspraak van Fidan Ekiz leverde haar een aantal ernstige bedreigingen en verwensingen op via social media. De politie en het Openbaar Ministerie startten daarop een onderzoek.

14 jaar
Al snel kwam een 14-jarige jongen in beeld die onder een post op Instagram Ekiz ernstig bedreigde. De politie achterhaalde het adres van de jongen en ging onder toeziend oog van zijn ouders het gesprek met hem aan. De jongen betuigde spijt en heeft een excuusmail aan de presentatrice geschreven. Vanwege de leeftijd van de jongen en het feit dat hij inziet dat hij iets heeft gedaan wat niet door de beugel kan, wordt hij niet verder vervolgd.

Arrestatie
De eigenaar van het Instagramaccount waar de jongen zijn reactie plaatste, een 25-jarige man uit Rotterdam, is wel aangehouden. Hij wordt verdacht van het aanzetten tot het plegen van strafbare feiten, oftewel opruiing. Ook hij heeft op het bureau zijn excuses gemaakt en heeft aangegeven een rectificatie te zullen plaatsen op social media. Ook wil hij met de presentatrice in gesprek.