Vulkaan Kilauea op Hawaï barst uit

De Kilauea op Hawaï is een van de meest actieve vulkanen ter wereld en een populaire toeristenbestemming. De vulkaan is nu weer uitgebarsten: de autoriteiten waarschuwen voor asregens en mogelijke gevolgen voor het vliegverkeer.

De actieve vulkaan Kilauea is gisteravond even na 22.30 uur lokale tijd opnieuw tot een uitbarsting gekomen. Daaropvolgend vond er een aardbeving van 4,4 op de schaal van Richter plaats aan de zuidelijke kant  van de vulkaan.

De autoriteiten waarschuwden voor een mogelijk 'aanzienlijke uitstoot' van vulkanische as in de atmosfeer.
Deze assen zijn gevaarlijk bij inademing, de bevolking moet blootstelling aan de assen zo veel mogelijk vermijden, zeker mensen met ademhalingsproblemen. 

Kilauea, een van de meest actieve vulkanen ter wereld, ligt in Hawaii Volcanoes National Park en is een populaire toeristenbestemming. Kilauea barst sinds de jaren vijftig regelmatig uit. Twee jaar geleden werden bij een uitbraak meer dan 700 huizen verwoest.

Hawaii - vaak eenvoudigweg het Big Island genoemd - is het grootste van de acht hoofdeilanden van de Amerikaanse staat. Honderden kleinere eilanden behoren tot de archipel.