Fusie PSA ( Peugeot,Opel, CitroŽn) en Fiat Chrysler goedgekeurd

De Europese Commissie heeft de fusie van de Franse Groupe PSA met de Amerikaans-Italiaanse fabrikant Fiat Chrysler goedgekeurd. Door de overname ontstaat het vierde grootste autobedrijf ter wereld.

De mededingingsautoriteiten van de Europese Unie hebben de geplande megafusie tussen het Opel-moederbedrijf PSA en Fiat Chrysler (FCA) goedgekeurd. De goedkeuring is echter gebonden aan de voorwaarden dat de bedrijven hun gemaakte afspraken volledig nakomen.

De nieuwe onderneming gaat de naam "Stellantis" dragen. Als resultaat van de fusie wordt dit het vierde grootste automobielbedrijf ter wereld zijn: vóór de COVID-19-crisis verkochten Fiat Chrysler en PSA samen ongeveer 8,7 miljoen voertuigen per jaar en hadden ze een omzet van 170 miljard euro. Alleen Volkswagen, Toyota en de Frans-Japanse Renault-Nissan-groep draaiden in 2019 grotere omzetten.

Het Franse bedrijf PSA bouwt naast Opel de merken Peugeot en Citroën. Naast Fiat en Chrysler heeft FCA ook Jeep, Maserati, Alfa Romeo, Dodge en Ram in haar portfolio.

Bezorgdheid in Brussel
De Brusselse mededingingsautoriteiten hadden hun bezorgdheid geuit omdat de aangemelde fusie gevolgen zou kunnen hebben voor de concurrentie  met betrekking tot kleine bedrijfswagens. In België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Litouwen, Polen, Portugal, Slowakije en Tsjechië hebben PSA en FCA al een 'hoog tot zeer hoog marktaandeel'.

Om deze zorgen weg te nemen, bood PSA aan om de samenwerking met de Japanse concurrent Toyota uit te breiden. PSA zal dan voor Toyota meer en goedkoper auto's produceren en deze in de EU verkopen. Volgens de EU zal dit Toyota in staat stellen 'op een juiste manier met Stellantis te kunnen concurreren op de relevante afzet markten'.

Bovendien beloofden PSA en FCA aan de EU om concurrenten eenvoudiger gebruik te maken tot hun eigen garages/werkplaatsen. 'Er zijn bijvoorbeeld geen merkspecifieke ontvangst- of wachtruimtes gereserveerd voor eigenaren van FCA / PSA-bedrijfswagens' en hetzelfde gereedschap mag worden gebruikt bij het repareren en onderhouden van voertuigen van concurrenten.

De fusie zal naar verwachting begin 2021 worden afgerond
FCA en de PSA Group zijn verheugd over de toestemming door de Europese Commissie om de fusie en daarmee de oprichting van Stellantis uit te voeren. Op 4 januari van het komende jaar komen de aandeelhouders van beide bedrijven afzonderlijk bij elkaar om de fusie verder vorm te geven. De fusie zal naar verwachting tegen het einde van het eerste kwartaal van 2021 worden afgerond.

PSA en FCA hebben al in december 2019 al afgesproken om te gaan fuseren.