China: Ruimtesonde met maanstenen weer veilig terug op aarde

Na ruim veertig jaar zijn er weer maanstenen naar de aarde gebracht, ditmaal door een Chinese ruimtesonde. Na haar succesvolle missie landde ze in Binnen-Mongolië in het Noorden van China. 

De Chang'e 5 maansonde landde met behulp van een parachute in de met sneeuw bedekte steppe van Binnen-Mongolië in het noorden van China, meldde Chinese staatsmedia. De capsule werd teruggevonden in ruig terrein en zou in goede staat zijn. Het is de eerste keer in 44 jaar dat er gesteentemonsters vanaf de maan naar de aarde worden teruggebracht.

Volgende doel: Maanlanding
China is na de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie het derde land dat in een dergelijke missie is geslaagd. De Chang'e 5, genoemd naar de Chinese maangodin, vertrok in november en landde op 1 december op de maan. De missie met ingewikkelde manoeuvres was een van de moeilijkste in de ruimtegeschiedenis van China en wordt ook beschouwd als een voorbereiding op een geplande bemande Chinese maanlanding.

Wetenschappers zijn opgewonden
Onderzoekers kijken reikhalzend uit naar de maanstenen die de Chang'e 5 heeft meegebracht. Er wordt gezegd dat de meegebrachte maanstenen een paar miljard jaar jonger zijn dan de rotsmonsters die de Amerikanen en de Sovjets in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw verzamelden op de maan. Onderzoekers hopen nieuwe kennis op te doen over de geschiedenis van de maan en andere hemellichamen in het zonnestelsel. De Chinese maanmissie heeft ook een politieke betekenis voor de Volksrepubliek China. De Global Times meldt dat een aantal maanstenen naar de provincie Hunan zullen worden gebracht als eerbetoon aan Mao Zedong.