Wanhopige ondernemers bellen vaker dan ooit Zelfmoordpreventielijn 113

Dat 2020 geen fijn jaar voor ondernemers is mag inmiddels bekend zijn. Velen staat het water aan de lippen, na een zoveelste klap in het gezicht door het kabinet, waardoor een steeds groter aantal ondernemers het niet meer zien zitten.

Zelfmoordpreventielijn 113 merkt dat het meer telefoontjes van ondernemers krijgt die wanhopig zijn en aan zelfmoord denken. "Er is voor heel veel ondernemers nog geen perspectief of en wanneer het beter wordt", zegt Jacqueline Regeling van 113.

Regeling praat veel met mkb-organisaties, zzp'ers en de overheid. "Ondernemers zijn gewend zelf hun problemen op te lossen, dat deden zo ook bij de vorige crisis, de kredietcrisis. Maar nu voelen ze zich machteloos en hebben het gevoel grip op hun hele leven kwijt te raken."

Ook bij Ondernemersclub ONL en overheidsinstelling Rijksdienst voor Ondernemend Nederland krijgt men wanhopige ondernemers aan de lijn. Medewerkers van deze diensten die de ondernemers te woord staan krijgen extra training. "In die training geven we handvatten hoe je het gesprek met een ondernemer die suïcidale gedachten heeft, aan kunt gaan", aldus Iris Zuidweg, trainer bij 113.

Afschuiven naar 113 is in ieder geval niet de bedoeling. "Daarmee geef je aan niet te willen luisteren en geef je de boodschap af dat het misschien al te laat is. Wel belangrijk is om in dat gesprek te benoemen en te vragen wat degene zegt: 'ik hoor u zeggen dat u klem zit en er einde aan wil maken. Wat bedoelt u precies met klemzitten en een einde aan maken'", legt Zuidweg uit.

Walter Seib, baas van HMS Host International, dat de horeca op meer dan honderd luchthavens over de gehele wereld verzorgt, heeft binnen zijn bedrijf tijdens de coronacrisis al twee medewerkers verloren door zelfmoord. Door de harde klap die dat had op zijn werknemers is Seib extra scherp op de donkere gedachten van zijn personeel.

"Met coaches en samen met hr nodigen we mensen in videobijeenkomsten uit oefeningen te doen en vooral te praten over duistere gedachten." Toch is Seib overtuigd dat de persoonlijke aanpak beter werkt.

"Dan kun je live in iemands ogen zien hoe het echt gaat. Dus we proberen, hoe beperkt ook, dat fysieke contact wel te organiseren." Iets wat alleen maar moeilijker wordt, met de lockdown die premier Rutte maandagavond afkondigde.

Naschrift:
Heb je behoefte om te praten over gedachten aan zelfmoord, dan kun je terecht bij 113 Zelfmoordpreventie via telefoonnummer 113, je kunt ook chatten op www.113.nl.