Zweedse biatleten verslaan Noorse rivalen, België doet goed mee

In het Oostenrijkse Hochfilzen is alweer de derde World Cup van het nieuwe biatlonseizoen afgesloten. Dat gebeurde met de estafette bij de mannen, nadat de vrouwen zaterdag al aan de beurt waren geweest.

De verschillen bleven in de eerste groep mannen nog klein, maar er was wel een klein kopgroepje van vier landen bij de eerst wissel: Sturla Holm Lægreid wisselde namens Noorwegen als eerste op Johannes Dale, Antonin Guigonnat gaf het Franse stokje over aan Emilien Jacquelin, namens Duitsland werd Erik Lesser gevolgd door Roman Rees en Tuomas Harjula zat er namens Finland verrassend goed bij, Tero Seppäla was de volgende in dat team.

Rusland en Zweden zaten er vlak achter, de eerste elf - inclusief België met Florent Claude - zaten binnen een halve minuut en de top-17 zelfs binnen een volle minuut.

Jacquelin ging bij de staande schietbeurt hevig de mist in en moest twee strafronden lopen, Frankrijk was voorlopig gezien. Rees en de Oostenrijker Simon Eder namen de leiding, op de voet gevolgd door de Zweed Jesper Nelin - zij wisselden op respectievelijk Benedikt Doll, Felix Leitner en Martin Ponsiluoma.

Dale hield de schade van matig schieten beperkt en zat op vijftien tellen, samen met de nog altijd sterke Finnen, en gaf het stokje over aan Tarjei Bø - ook Rusland, Slovenië, Italië en Zwitserland zaten nog binnen een halve minuut, Thierry Langer hield België op de twaalfde plaats.

Na een mindere liggende schietbeurt herstelde Doll zich staand, terwijl Bø en Ponsiluoma extra patronen nodig hadden en zo wel een strafronde konden vermijden. De Noor en Zweed schudden Doll af en gaven over aan Johannes Thingnes Bø en Sebastian Samuelsson, Philipp Horn kreeg de moeilijke opgave om Duitsland tegen de twee kleppers in de race te houden.

Rusland volgde op 26 seconden en verder zaten Zwitserland en Oostenrijk nog binnen een minuut, drie landen met respectievelijk Alexander Loginov, de jonge Niklas Hartweg en Julian Eberhard als slotloper. België bleef standhouden: Tom Lahaye-Goffart wisselde als elfde op de jongeling Cesar Beauvais.

Bij de liggende schietbeurt pakte Samuelsson met vijf treffers een paar tellen op Bø, die één extra patroon nodig had. Ze kwamen zo goed als gelijk bij de staande schietbeurt aan, waar beiden extra patronen nodig hadden. Bø moest daar zowaar de strafronde in, Samuelsson wist het na wat problemen met het laden te redden en dook als eerste de slotronde in. Horn schoot foutloos en schudde Loginov van zich af, hoewel Bø nog wel de tweede plek hield.

In de slotronde kwam Samuelsson niet meer in de problemen en dus sloegen de Zweden toe tegen hun rivalen, Bø bevestigde de tweede plek voor Noorwegen. Horn zette een dijk van een wedstrijd neer en verdedigde met succes de derde plek voor Duitsland, waar hij de op het laatste moment wegens privéomstandigheden naar huis vertrokken kopman Arnd Peiffer verving.

Beauvais schoot ijzersterk en bracht België als zestiende over de finish, het beste resultaat sinds oud-wereldtopper Michael Rösch - die van Duitsland overstapte naar België - ermee stopte en met slechts vijf extra patronen waren ze ook nog eens de best schietende ploeg van het hele veld.