COVID-19: Duitsland woensdag in harde lockdown, de maatregelen zijn bekend

De harde lockdown in Duitsland zal uiterlijk woensdag beginnen en duurt in principe tot 10 januari. Daarover zijn Berlijn en de deelstaten het zaterdagavond eens geworden tijdens een voorbereidende vergadering, meldt Business Insider Deutschland op basis van ingewijden. Bondskanselier Angela Merkel en de zestien deelstaatleiders bespreken vandaag nadere details van de strenge coronamaatregelen.

Merkels kanselarijchef wilde liever al op dinsdag met de lockdown starten, maar dit werd door de deelstaten niet op zo'n korte termijn juridisch haalbaar geacht. De lockdown gaat gelden tot 10 januari.  Over een eventuele verlenging wordt op 4 januari gesproken. Meer hierover in de Stentor.

Update 13.30 uur: Duitsland zal op woensdag 16 december het openbare leven sluiten. Dit heeft consequenties voor alledaagse zaken zoals winkels en scholen en kinderdagverblijven. Allereerst zijn de landelijke maatregelen beperkt tot 10 januari, maar verlenging is mogelijk. Dit hangt af van de cijfers van het aantal COVID-19 besmettingen. 

Dit zijn in het kort de Duitse lockdown-regels:

Contacten
Zo min mogelijk contacten. Privébijeenkomsten worden beperkt tot het eigen huishouden en een ander huishouden, maar in ieder geval tot maximaal vijf personen totaal. Kinderen tot 14 jaar zijn hiervan vrijgesteld. Deze beperking gold ook in de "Lockdown light". 

Kerstmis
Meer contacten zijn toegestaan van 24 tot 26 december. Dan mag men 4 gasten ontvangen die niet tot het eigen huishouden behoren. Dit wordt echter beperkt tot de meest nabije familiekring. Daarnaast is er een oproep om de contacten in de week ervoor tot een minimum te beperken.

Oudejaarsavond
De eerder aangekondigde uitzonderingen voor oud en nieuw in Duitsland worden ingetrokken. Dit betekent dat gedurende deze tijd de gewone contactbeperkingen gelden. De verkoop van vuurwerk voor oudejaarsavond wordt grotendeels verboden. Het afsteken van vuurwerk wordt afgeraden. Op oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag is er een landelijk samenscholingsverbod, evenals een verbod op vuurwerk op druk bezochte plaatsen.

Detailhandel
De detailhandel is in Duitsland in eerste instantie gesloten van 16 december tot 10 januari. Uitzonderingen op deze sluiting zijn de winkels die in de dagelijkse behoeften voorzien. Dit zijn: supermarkten, markten, ophaal- en bezorgdiensten, slijterijen, reformwinkels, babyspeciaalzaken, apotheken, winkels voor medische artikelen, drogisterijen, opticiens, audiciens voor gehoorapparaten, benzinestations, garagebedrijven, fietsenmakerijen, banken en spaarbanken, postkantoren, stomerijen, wasserijen, dagbladenkiosks, dierspeciaalzaken, kerstboomverkoop en groothandel.

De volgende detailhandelzaken zijn gesloten: contactberoepen zoals kapsalons, schoonheidsspecialisten, massagepraktijken, tattoo-studio's en soortgelijke bedrijven. Medisch noodzakelijke behandelingen zoals fysiotherapie, ergotherapie en logotherapie evenals podotherapie/voetzorg zijn nog steeds mogelijk.

Scholen en kleuterscholen
Kinderen moeten waar mogelijk thuis worden opgevangen van woensdag tot 10 januari. Scholen moeten in principe worden gesloten of de verplichte aanwezigheid op school moet worden opgeschort. Afstandsonderwijs  moet worden aangeboden. Ouders moeten de mogelijkheid krijgen om betaald verlof op te nemen. Voor afstudeerklassen kunnen aparte regels gelden.

Werkplek
Er wordt met klem  aan werkgevers gevraagd om te bekijken of bedrijven gesloten kunnen worden door middel van "bedrijfsvakanties" of door iedereen thuis te laten werken.

Alcohol
Het drinken van alcoholische dranken op openbare plaatsen is verboden. Overtredingen worden beboet.

Kerken en erediensten
Kerkdiensten in kerken, synagogen en moskeeën en bijeenkomsten van andere religieuze gemeenschappen zijn alleen toegestaan als de minimumafstand van 1,5 meter kan worden aangehouden. Het dragen van een masker is verplicht,  zingen is verboden. Als er een volledige bezetting wordt verwacht, moeten bezoekers zich registreren.

Bejaardentehuizen en thuiszorg
Het personeel in rust- en zorginstellingen moet meerdere keren per week worden getest. Thuiszorgmedewerkers dienen ook regelmatig te worden getest op COVID-19. In regio's met een hoog aantal COVID-19 besmettingen zouden bezoekers een recente negatieve COVID-19-test moeten overleggen, alvorens op bezoek te mogen komen.

Regionale Hot spots
Aanvullende beperkingen moeten gelden in alle hotspots met een incidentie van 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per week,  dit is momenteel het grootste deel van Duitsland, en aanvullende initiële beperkingen moeten uiterlijk worden gecontroleerd vanaf een incidentiewaarde van 200. Dat wordt dan bepaald door de individuele deelstaten.

Reizen
Er is een oproep om tot 10 januari af te zien van alle niet-essentiële reizen, maar deze zijn niet verboden. De quarantaineverplichtingen bij terugkeer uit buitenlandse risicogebieden blijven hetzelfde.

Economische steunpakket
Bedrijven die getroffen zijn door de lockdown, zelfstandigen en freelancers moeten financiële steun blijven krijgen. Het huidige steunpakket zal worden uitgebreid.