Oostenrijk: Extreemrechts wapennetwerk opgerold, link met Duitse neonazi's

Naar aanleiding van een drugsonderzoek heeft de Oostenrijkse politie huiszoekingen gehouden, hierbij is een heel wapenarsenaal gevonden. In totaal werden maar liefst 76 vol- en semi-automatische vuurwapens, 14 handvuurwapens, grote hoeveelheden munitie en explosieven in beslag genomen. De wapens waren ‘blijkbaar' bedoeld voor de extreemrechtse scene in Duitsland, verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer zaterdagmiddag tijdens een persconferentie. Zo meldt het AD.

Nehemmer gaf aan dat de wapens mogelijk bedoeld waren voor Duitsland ten behoeve van het opzetten van een extreemrechtse militie. Er werden in totaal 7 arrestaties verricht, twee in Duitsland en vijf in Oostenrijk. Naast munitie, wapens, handgranaten , contant geld , explosieven en ontstekers werd er ook drugs in beslag genomen (heroine, amfetamine, marihuana en cocaïne).

Peter B. (53) wordt als hoofdverdachte beschouwd. Hij is een rechts-extremist die al in de jaren negentig verdacht werd van betrokkenheid bij bombriefaanslagen. Met de overige verdachten zou hij een handel in wapens en drugs zijn gestart. 

Bij een onderzoek naar de georganiseerde drugscriminaliteit vielen de verdachten op, waarna een gericht onderzoek naar hen werd gestart. Deze onderzoeken begonnen een jaar geleden en leverden informatie op over grote drugstransporten vanuit Oostenrijk naar Duitsland. Met de opbrengsten van de drugssmokkel werd de nu ontdekte wapenverzameling aangeschaft waaronder aanvalsgeweren, machinepistolen ( AK47, Skorpion, Uzi) en munitie aangeschaft, vertelde Michael Mimra van de Weense deelstaatrecherche.

Mimra gaf geen namen of locaties vrij, maar liet doorschemeren dat het ‘mensen uit de Duitse neonazi-scene zijn die al langere tijd bekend zijn in Oostenrijk.’

Afgelopen donderdag werd een container vol wapens, munitie, explosieven en andere voorwerpen in beslag genomen, in een loods in Neder-Oostenrijk werd vrijdag nog eens ruim 100.000 munitierondes en verschillende wapens gevonden. Deze enorme hoeveelheid aangetroffen wapens, munitie en explosieven bij elkaar geven een indicatie hoe groot het netwerk is waarvoor ze bedoeld waren. Dit netwerk zou een samenwerking zijn tussen Duitse motorgroeperingenn en Oostenrijkse rechts-extremisten meldden Oostenrijkse media.