Langlaufster Brennan stunt, Pellegrino domineert

In het Zwitserse Davos is de eerste World Cup langlaufen afgewerkt sinds de Scandinavische landen aankondigden dat 2020 er voor hen al op zat. Noorwegen, Zweden en Finland legden het bijltje er in verband met de COVID-19-pandemie wat december betreft bij neer, de Noren komen mogelijk zelfs pas eind februari weer in actie op het WK.

Mannen
In het rijkeluisoord in de Zwitserse bergen stond zaterdag een sprint in vrije stijl op het programma en bij de mannen leverde dat een ietwat teleurstellende finale op: Federico Pellegrino gaf vanaf de eerste meter volle bak gas en alleen Alexander Bolshunov kon een beetje volgen.

De Rus haakte echter ook af en de winst ging voor het eerst in bijna twee jaar zeer overtuigend naar Pellegrino, voor Bolshunov en de Brit Andrew Young, die zo na vijf jaar het podium weer eens mocht betreden.

Vrouwen
Rosie Brennan maakt al enige jaren deel uit van de mondiale subtop, maar vooral op de langere afstanden; in sprints kwam de Amerikaanse nooit verder dan een vijftiende plek bijna drie jaar geleden. In Davos noteerde ze echter de snelste tijd in de kwalificaties en in de kwart- en halve finales liet ze zien de sprintersbenen meegenomen te hebben naar Europa.

Brennan streed met thuisfavoriete Nadine Fähndrich om de overwinning, maar in de eindsprint kwam Anamarija Lampic opzetten. Brennan hield stand en boekte een sensationele zege, Lampic sprintte naar plek twee en Fähndrich verloor haar podiumplek in de laatste meter nog aan de Russische Natalia Nepryaeva.