Skeletonster Bos zet superseizoen voort, thriller bij de mannen

In het Oostenrijkse Innsbruck is de derde World Cup-wedstrijd van het skeletonseizoen afgewerkt. Dat leverde een geweldig spannende strijd op bij de mannen, terwijl de Nederlandse Kimberley Bos haar superseizoen voort wist te zetten.

Vrouwen
In de eerste run was de tot nu toe dominante Janine Flock de snelste, niet verrassend: de Oostenrijkse heeft de baan Innsbruck als thuisbaan. De Russische Elena Nikitina volgde op 0,14 seconden, voor de Duitse Tina Hermann (+0,23) en de zeer verrassende Italiaanse Valentina Margaglio (+0,26).

Kimberley Bos, tweede in de World Cup-stand, deed het prima met plek vijf op 0,37 seconden, terwijl het voor Katie Tannenbaum van de Amerikaanse Maagdeneilanden even fout ging: tijdens haar run lag er een bezem in de baan, waar ze met zo'n negentig kilometer per uur - en gelukkig zonder letsel - tegenaan knalde.

Opvallend genoeg, en tot teleurstelling van vooral Margaglio, kwam na de laatste deelneemster - de teruggekeerde Elisabeth Maier, goed voor plek zes - een onverwacht bericht: de eerste run werd ineens geschrapt, ondanks dat de omstandigheden voor iedereen toch behoorlijk gelijk waren geweest.
Zo begon de wedstrijd in run twee eigenlijk gewoon opnieuw, waarbij Margaglio het opnieuw prima deed.

Hermann dook er 0,04 seconden onderdoor, maar startraket Nikitina verpletterde die tijd met 0,45 seconden. Flock had het dit keer niet echt en kwam niet bij Nikitina in de buurt: ze deelde de tweede plek met Hermann. Vervolgens was het de beurt aan Bos en de Nederlandse ging nog beter dan in run één: ze gaf 0,28 seconden toe en pakte plek twee over.

Daar kwam verder niemand meer aan en dus ging de winst naar Nikitina, voor Bos en een gedeeld derde plek voor Flock en Hermann. Margaglio kon uiteindelijk toch opgelucht ademhalen, want de Italiaanse zette opnieuw de vijfde tijd neer en pakte zo haar beste resultaat ooit.

Tannenbaum kopt een bezem

Mannen
In de eerste run was Martins Dukurs de snelste en dat was niet geheel verrassend: hij was sinds het seizoen 2008/2009 al ongeslagen in Innsbruck en won er elf keer op rij. Wél verrassend was dat hij de snelste tijd moest delen met de Brit Matt Weston, die doorgaans niet bij dergelijke posities in de buurt komt. Een Russische armada volgde: Nikita Tregubov op 0,07 seconden, rookie Daniil Romanov en veteraan Alexander Tretiakov op 0,14 seconden, met ook de Duitser Alexander Gassner (+0,22) en de Oostenrijker Samuel Maier (+0,24) nog binnen een kwart seconde van de leiding.

In run twee leverde Maier een plekje in bij wereldkampioen Christopher Grotheer, maar met minstens de achtste plek pakte hij in elk geval zijn beste resultaat ooit. Met vier honderdsten nam Gassner de leiding over van zijn landgenoot, maar Tretiakov dook er met 0,31 seconden voorsprong flink onderdoor.

Romanov leverde juist vier plekken in, waarna Tregubov 0,02 seconden achter Tretiakov terecht kwam. Weston kwam 0,15 seconden tekort en in zijn vierde World Cup-start kwam hij daarmee in principe nét tekort voor het podium. Dukurs leek het te winnen, maar noteerde exact dezelfde tijd als zijn eeuwige rivaal Tretiakov en dus deelden ze, twee honderdsten vóór Tregubov, de overwinning - Tretiakov's eerste overwinning in Innsbruck in twaalf jaar.

Een heuse thriller bij de mannen