Hoofdofficier OM: 'Akwasi is te belangrijk om vervolgd te worden voor uitspraak'

Eigenlijk moeten we er geen woord meer aan vuil maken, maar omdat deze uitspraak van hoofdofficier René de Beukelaer van het Openbaar Ministerie in Amsterdam een precedent kan scheppen, zetten we het toch even online.

Eerder dit jaar deed de nazaat van Ghanese slavenhandelaren Akwasi tijdens een Black Lives Matter-demonstratie een gewelddadige uitspraak waarbij hij mensen die zich op dat moment verkleed hadden als Zwarte Piet wel even een trap in het gezicht zou geven. Vele Nederlanders die graag tijdens de komende Sinterklaasperiode zich als Zwarte Piet wilden verkleden, voelden zich bedreigd en deden aangifte.

Het Openbaar Ministerie vond echter dat de 'woordkunstenaar' Akwasi er met excuses vanaf mocht komen, omdat hij "een belangrijke speler in het maatschappelijk debat" zou zijn. Blijkbaar hoef je dan niet gestraft te worden voor iets dat het OM duidelijk een strafbaar feit noemde en erg veel onrust in het land veroorzaakte. Tevens bleek het niet de eerste keer te zijn dat Akwasi Zwarte Piet bedreigde.

Toch, onder druk van mogelijke vervolging besloot Akwasi afstand te nemen van zijn uitspraak.

Jenny Douwes, die net zo'n 'belangrijke speler' in het maatschappelijk debat over Zwarte Piet is, kreeg echter niet eenzelfde behandeling. Zij heeft inmiddels een strafblad, deed negentig uur taakstraf en kreeg een voorwaardelijke celstraf van dertig dagen, omdat zij op Facebook opriep om de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet te beletten de inkomst van Sinterklaas in Dokkum te bereiken. Zij en een aantal BlokkeerFriezen kwam niet weg met 'sorry zeggen'.

Ook Geert Wilders, oppositieleider in Nederland en dus ook geen 'onbelangrijke speler' in het maatschappelijk debat werd veroordeeld voor 'opruiende taal'. Wilders reageerde dan ook via Twitter om zijn ongenoegen duidelijk te maken, ook al weigerde hij om 'sorry te zeggen'.