Argentijns Lagerhuis stemt na marathondebat voor legalisering abortus

In Argentinië heeft het Lagerhuis vrijdagochtend een wet aangenomen die abortus toelaat tot en met de veertiende week van een zwangerschap. Het voorstel moet nog wel aan de Senaat worden voorgelegd. Als ook die akkoord gaat, is Argentinië - na Uruguay - het tweede land in Zuid-Amerika dat abortus legaliseert. Zo meldt de Gelderlander.

Bij de huidige wet komen Argentijnse vrouwen alleen voor abortus in aanmerking wanneer de zwangerschap door een verkrachting is ontstaan of bij een situatie wanneer de zwangerschap een ernstig gevaar voor de gezondheid oplevert. Er wordt geschat dat er elk jaar tussen de 370.000 en 520.000 illegale abortussen in Argentinië worden uitgevoerd met alle risico van dien. Jaarlijks sterven er 40 vrouwen ten gevolge van een illegale abortus.

Met ingang van de aangenomen wet wordt abortus toegestaan tot de vijftiende week van de zwangerschap. In het geval van een zwangerschap door verkrachting, bij gevaar voor het leven van de vrouw of als de foetus geen overlevingskansen heeft mag de abortus ook na 14 weken worden uitgevoerd.

De abortus zal kosteloos worden uitgevoerd in zowel staatsziekenhuizen als privéklinieken. Artsen krijgen het recht om wegens gewetensbezwaar de abortus te weigeren, maar de arts dient dan wel zorg te dragen dat de vrouw door een andere arts kan worden geaborteerd.