ChristenUnie wil de pil weer in het basispakket om abortussen terug te dringen

Regeringspartij ChristenUnie (CU) wil het aantal abortussen per jaar in Nederland terugdringen door de anticonceptiepil op te nemen in het basispakket. Ook wil de partij de nazorg bij abortus verbeteren en daarbij de huisarts een centrale rol geven. ‘Ook om herhaalde abortussen te voorkomen.’ Zo meldt de Gelderlander.

Vandaag biedt de CU een manifest aan waarin ze verschillende voorstellen doen om tot een betere zorg te komen voor vrouwen die onbedoeld zwanger worden. De partij doet deze voorstellen vandaag in een manifest voor betere hulp aan onbedoeld zwangere vrouwen.
De achterliggende gedachte is dat met een betere hulp voor de onbedoeld zwangere vrouw (en haar partner) het aantal abortussen in Nederland zal afnemen.

Volgens de CU zou het zelf moeten betalen van de anticonceptiepil nu soms zou leiden tot onbedoelde zwangerschappen. Daarnaast denkt de CU dat sommige stellen zich door gebrek aan inkomsten en/of een fatsoenlijke woonruimte zich gedwongen voelen om bij een onbedoelde zwangerschap tot abortus over te gaan. In deze gevallen zou er ook hulp mogelijk moeten zijn door een betere samenwerking van maatschappelijke organisaties, woningbouwverenigingen en gemeentes.