Gemeente Amsterdam blaast actie tegen discriminatie nieuw leven in: 'Doe iets!'

Discriminatie is ook in Amsterdam een hardnekkig probleem en daarom vraagt de gemeente vandaag opnieuw aandacht voor de campagne Kom op Amsterdam!. Hierin worden Amsterdammers nadrukkelijk opgeroepen om op te staan tegen elke vorm discriminatie. 'Wees geen zwijgende omstander'. Zo meldt AT5.

Meerdere bekende Amsterdammers zijn aan de campagne toegevoegd door hun ervaringen met discriminatie te delen. Zo vertellen onder meer zangeres Glennis Grace, oud Ajax-voorzitter Michael van Praag en schrijver Natascha van Weezel waarom het noodzakelijk is om op te komen voor stadgenoten die te maken krijgen met discriminatie.

Grace: 'Waarom zijn veel mensen meer geneigd om iets te zeggen als ze zien dat iemand op straat in elkaar wordt geramd, maar niet als ze zien dat iemand een racistische opmerking of discriminerend scheldwoord naar zijn of haar hoofd krijgt? Wees nooit bang om je uit te spreken, want het kan een wereld van verschil maken.'

Sprekende cijfers
'In Amsterdam is geen plek voor discriminatie. Toch komt het voor', schrijft de gemeente in het persbericht over de campagne. Uit onderzoek blijkt dat bijna 40 procent van de lhbtiq+ Amsterdammers het afgelopen jaar weleens respectloos is behandeld op straat. En vier op de vijf vrouwen in Amsterdam is weleens slachtoffer van straatintimidatie. Iets waar Ambrien Moeniralam zich actief tegen verzet.

'Als ik zelf nageroepen word, probeer ik de ‘cat caller’ aan te spreken op een educatieve manier. Ik leg uit waarom het geen compliment is om zo aangesproken te worden en waarom heel veel mensen het vervelend vinden. Soms zie ik dat iemand anders wordt lastiggevallen. Dan wil ik een veilige omgeving creëren voor die persoon. Een simpele vraag als: "Ben je oké?", kan al veel helpen', vertelt Moeniralam.

Ook komen bij het meldpunt discriminatie nog regelmatig meldingen binnen van discriminatie. Deze gaan het vaakst over anti-zwart racisme (40 procent), maar ook antisemitisme en islamofobie komt nog veel voor in de stad. Op de arbeidsmarkt wordt voornamelijk gediscrimineerd op basis van afkomst, leeftijd en zwangerschap.

Onderzoeken, toolkits & mystery guests
De gemeente wil dit op alle mogelijke manieren bestrijden. Zo wordt er actief steun verleend aan groepen die zich inzetten voor emancipatie en inclusie en is er een toolkit ontwikkeld voor scholen, buurthuizen en sportverenigingen om discriminatie tegen tegaan.

Ook is er naar aanleiding van de Black Lives Matter-demonstraties van afgelopen zomer een onderzoek gestart naar hoe slachtoffers de discriminatie beleven. Verder wordt ook in de eigen organisatie gewerkt aan inclusie en worden er mystery guests ingezet om discriminatie op de arbeids- en woningmarkt in kaart te brengen.

Maar de hoop is vooral om met deze campagne door te dringen tot de Amsterdammer zelf. 'Kom voor elkaar op als omstander, als collega, als vriend, als buur en vooral als Amsterdammer. Want soms doet het zwijgen van omstanders meer pijn dan de discriminatie zelf. Door je uit te spreken laat je aan dader én slachtoffer weten dat discriminatie niet normaal is.'