Schumacher en Ilott beslissen Formule 2-titel in mooie slotrace

Op het outer circuit van het Sakhir International Circuit in Bahrein is zondag het Formule 2-kampioenschap beslist. Dat gebeurde in de laatste race van het jaar, waarin het nog even bijzonder spannend werd.

Dan Ticktum begon vanaf poleposition, naast Jehan Daruvala en voor de strijdende titelkandidaten Mick Schumacher en Callum Ilott. Schumacher kende een dijk van een start, maar verremde zich al snel behoorlijk en zag Daruvala gelijk weer terug naar plek twee komen. Ilott's start was ook sterk, maar hij zat vast achter Daruvala en moest inhouden, waarna Schumacher's teamgenoot Robert Shwartzman in zijn nek kreeg in duel om de vierde plek.

Nadat het eerste stof wat ging liggen schoof kampioenschapsleider Schumacher alsnog langs Daruvala naar plek twee, terwijl Ilott Shwartzman's aanval afsloeg. Het duurde niet lang voor Daruvala de tweede plek terugpakte, Schumacher leek het mogelijk al wat lastig te krijgen met de band die hij in de eerste ronde een flinke opdoffer had gegeven.

Halverwege de race barstte de strijd om de titel in alle hevigheid los: Ilott opende de aanval op Schumacher, aanvankelijk zonder succes en de Brit leek zelfs Shwartzman langs zich heen te krijgen. Dat gebeurde echter niet en hij wist Schumacher tóch te verschalken, waarna Shwartzman opvallend genoeg langs zijn teamgenoot kwam en ook Zhou Guanyu opende de aanval op de Duitser, wiens banden volledig op leken te zijn.

De kampioenschapsleider kwam gelijk daarna zelfs binnen voor een nieuw setje banden, waardoor hij zakte naar de twintigste plek. Ilott reed zo op plek drie en moest met Ticktum en Daruvala voor zich nog één plek stijgen om alsnog de titel te pakken. Daruvala pakte na meerdere pogingen en met negen ronden te gaan de leiding over van Ticktum, terwijl Ilott een gat van vier seconden dicht moest gaan rijden om zijn derde plek te verbeteren en dus de titel te kunnen pakken.

Dat leek er echter niet in te zitten, integendeel: Tsunoda ging als een dolle en pakte de derde plek over, waarna Zhou ook voorbij ging aan teamgenoot Ilott. De banden van de Brit waren op, zo kreeg de op plek negentien rijdende Schumacher op zijn radio te horen, en daarmee was de titelstrijd effectief beslist.

Daruvala's allereerste overwinning kwam niet meer in gevaar, Ticktum's tweede plek wel: sterker nog, na een fantastisch gevecht in de slotronde pakte Tsunoda die tweede plek van hem af. Zhou finishte achter Ticktum als vierde, Ilott zakte ver weg naar de elfde plek en daarmee was Schumacher - die als achttiende finishte - de nieuwe kampioen in de Formule 2, alvorens hij volgend jaar voor Haas zijn Formule 1-debuut gaat maken.

Ilott eindigt achter Schumacher als tweede in het kampioenschap, Tsunoda verzekert zich definitief van de derde plek in de titelstrijd: genoeg voor een superlicentie en daarmee in elk geval een realistische kans op een Formule 1-zitje bij AlphaTauri.