Trump raaskalt zich drie kwartier lang van het padje af

Dat de Amerikaanse president Donald Trump onzin de ether in slingert is al een paar jaar geen nieuws en sinds de door Joe Biden gewonnen presidentsverkiezingen van 3 november is het zelfs de dagelijkse standaard, maar dit keer heeft Trump het wel weer bont gemaakt.

Woensdagavond verscheen plotseling een onaangekondigde toespraak online, waarin de president opende met het statement dat dit misschien wel de belangrijkste toespraak was die hij ooit heeft gehouden. Dat belooft wat en dat maakte hij ook waar: het was een ongeëvenaard staaltje raaskallen, waarin alles wat de laatste weken geroepen en ontkracht is over de verkiezingen nog eens werd herhaald.

Volstrekt nergens op gebaseerde aantijgingen van stembusfraude kwamen zoals gebruikelijk weer langs, waarbij Trump het had over 'honderdduizenden stemmen', aangevuld met zijn standaard stopzinnetje dat 'niemand zulke aantallen ooit eerder heeft gezien'. Zelfs FOX News, dat tegenwoordig niet meer pertinent achter Trump staat en daardoor door Trump-fans gezien wordt als een soort afvallige bondgenoot van 'links', noemde het opvallend dat er geen pers bij de opnames aanwezig was en dat er zelfs geen aankondiging van was.

De president hield het maar liefst zo'n drie kwartier vol, wat een indrukwekkende prestatie genoemd mag worden: hij noemde namelijk niks nieuws en alles is al wekenlang ontkracht, door Republikeinen zelf, maar ook door rechters - in de rechtszaken die Trump's team heeft aangespannen staat de stand inmiddels op enkele tientallen verloren zaken tegen één kleine, vooral administratieve overwinning.

Poststemmen: slecht, frauduleus. Stemmachines: slecht, frauduleus. Rechters: slecht, frauduleus. 'De media': slecht, frauduleus. Het feit dat het verkiezingsproces wegens een mondiale pandemie waar vooral in de VS veel slachtoffers door vallen langer duurt: slecht, frauduleus. De volledige riedel werd afgewerkt en herhaald, wijzend op allerhande grafiekjes die al lang en breed zijn ontkracht als voorbeeld van 'fraude'.

Een dag vóór het geraaskal van Trump liet zijn eigen minister van Justitie zich overigens wat realistischer uit over Trump's fantasie: William Barr, toch lang een uiterst fel voorstander van de president, gaf aan dat er 'geen fraude is gevonden die de uitslag van de verkiezingen kan beïnvloeden'. Daarmee lijken alleen de president zelf, een enkele losgeslagen advocaat en een hele horde volgers nog in het fraudefabeltje te geloven.

Voor wie écht niks te doen heeft is de hele toespraak hieronder te bekijken: