Franse oud-president Giscard d'Estaing overleden

De voormalig president van Frankrijk, Valéry Giscard d’Estaing, is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat melden de Franse zender Europe 1 en andere Franse media, zo valt te lezen in het AD.

Giscard d’Estaing werd in 1974 op 48-jarige leeftijd voor een periode van zeven jaar president van Frankrijk; hij werd wel aangeduid met zijn initialen VGE. 

Tijdens zijn eerste presidentschap sloeg de eerste oliecrisis sloeg toe, waardoor de werkloosheid sterk toenam. Er kwam daarmee een eind aan "Les Trente Glorieuses" een periode van naoorlogse economische groei in Frankrijk, hetgeen zijn populariteit niet ten goede kwam.

Giscard d'Estaing legde de nadruk op modernisering van de economie, onder andere door het opwekken van elektriciteit door kernenergie sterk uit te breiden en het TGV-spoorwegnet aan te leggen.

In de periode dat hij president was, werd echtscheiding met wederzijdse instemming toegestaan. Abortus werd door zijn minister voor Volksgezondheid Simone Veil gelegaliseerd. De grens dat iemand meerderjarig wordt werd van 21 tot 18 jaar verlaagd. De laatste executie van een doodvonnis vond in 1977 plaats. Definitieve afschaffing van de doodstraf zou echter moeten wachten tot na het aantreden van zijn opvolger Mitterrand, in 1981.