Vindicat-kneuzen zijn coronamoe: drie dagen huisfeesten in Groningen

Donderdag werd in Groningen een huisfeest door de politie stilgelegd. Honderd aanwezigen, voornamelijk studenten, hielden een gezellig samenzijn waarbij nogal wat, door de regering opgelegde, corona-regels werden gebroken. Drie mensen kregen een boete, waarvan twee voor het drinken van alcohol op straat.

Vele studenten ontvluchtten het feest via de achterdeur na de komst van de politie, maar inmiddels is duidelijk dat het 'huisfeest' georganiseerd werd door leden van de beruchte Vindicat-studentenclub en dat er dit weekend in Groningen nog wat feestjes gepland zijn.

Geruchten over drukke feesten
Volgens winkeliers zijn studenten al de hele week feestartikelen aan het kopen. Daarbij hebben ze het over toffe en drukke feesten dit weekend. De adressen zijn volgens een bron makkelijk te vinden.

"De adressen zijn bekend. En verder: kijk vooral naar huizen waar de ramen zijn afgeplakt en verklede lui rondlopen. Daarbinnen gebeurt het, met veel drank en andere middelen waardoor ik vrees dat het aantal besmettingen na dit weekend weer verder oploopt. Ik en vele anderen zijn klaar met deze acties omdat ze de gevolgen niet overzien. Iedere studentenvereniging doet zijn best, maar Vindicat lijkt poep te hebben", aldus de anonieme student.

Wessel Giezen, senatus rector van Vindicat: "Die signalen krijg ik ook. Ik sta in nauw contact met de politie om eventueel ondersteuning te bieden. Maar mijn rol vanuit de vereniging blijft lastig. Ik kan moeilijk achter de voordeur kijken van huizen. Het is in ieder geval een hele lastige kwestie. Door bijeenkomsten met huisoudsten en tientallen mails proberen we het onder controle te houden."

'Geen slagkracht'
Toch lijkt de 'baas van Vindicat' zich uiteindelijk niet zo druk te maken. Als puntje bij paaltje komt betreffende het eventueel royeren van leden die bij huisfeesten alle coronaregels aan hun laars lappen kruipt Giezen in zijn schulp.

"Wat classificeer je bijvoorbeeld als huisfeest? Een bijeenkomst van meer dan drie mensen is in principe al een huisfeest, terwijl dit niet altijd uit de hand loopt. En wanneer ga je straffen? Als het in de media komt? Of als je er van hoort? Het blijft altijd een kwestie van van horen en zeggen. Daarnaast kan ik vanuit onze statuten alleen oordelen over zaken die op de sociëteit gebeuren. Hoe cru het ook klinkt, ik heb geen slagkracht als het niet op de sociëteit gebeurt."

Daar schuift hij al gauw de verantwoordelijkheid naar de politie. "Ik heb contact met de politie en heb aangespoord op meer controle."

Treurige geschiedenis
De Vindicat-studentenkneusjes zijn al jaren een bron van ergernis in Groningen. Zo vierden zij bijvoorbeeld in april al vele coronafeestjes, maar zijn ze vooral berucht van het uit de hand lopen van ontgroeningen, soms met fatale gevolgen.

Zo stierf in 1997 voor het laatst een student, na het drinken van een liter jenever. In 2001 liep een aspirant-student hevige brandwonden op na een spel met brandende spiritus, terwijl in 2016 een aspirant-lid hersenbeschadiging opliep na een afranseling. 

Vindicat besloot dat deelnemers aan ontgroeningen een contract moesten ondertekenen, waarin vastgelegd werd dat ze niet over incidenten mochten praten. Deed je dat toch, dan betekende dat 25.000 euro boete.

In 2017 kreeg Vindicat een officiele waarschuwing van de universiteit, maar in datzelfde jaar slopen leden van Vindicat een sushi-restaurant en roepen ze een vrouwelijk lid van hun roei-vereniging uit tot Slet van het Jaar. In december raakt nogmaals een aspirant-lid zwaargewond na een mishandeling. Dit 'incident' wordt tegen alle regels in niet gemeld bij de Accreditatiecommissie Studentenverenigingen.

In 2018 kreeg het Vindicat-bestuur dan ook geen subsidie meer van de universiteit. Later dat jaar verbraken De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool hun banden met Vindicat.