Vertrokken FVD Statenlid: "We mogen ook kritisch naar onszelf kijken"

Johan Almekinders begon in 2019 vol frisse moed als Statenlid voor Forum voor Democratie in Overijssel, maar inmiddels is hij gedesillusioneerd vertrokken uit 'Circus Baudet' zolas hij het noemt.

Almekinders geeft in een interview met 1Twente Vandaag aan dat er al langere tijd de indruk was dat het 'niet lekker zat' bij de JFVD en dat partijleider Thierry Baudet niet echt de moeite nam om flink in te grijpen bij de jongerenafdeling. "Ik heb dat wel aangegeven richting het bestuur, maar kreeg een slappe of geen reactie", zo vertelt de voormalig fractievoorzitter van FVD in Overijssel.

Maar de afgesplitste voorman van de fractie durft ook kritisch naar zichzelf te kijken. "Er waren al veel eerder signalen. We mogen ook kritisch naar onszelf kijken. Hadden we niet eerder een ultimatum moeten stellen? Had ik niet harder met de vuist op tafel moeten slaan? Ik heb zelf ook gefaald, dat geef ik toe. Maar het is lastig, als je er middenin zit."

"Ik heb dat extremisme niet ontdekt bij de FvD toen ik er kwam. Dat zag je ontstaan bij de jongerenclub. Baudet dekte dat toe, deed zelf dubieuze uitspraken, maar nam die dan ook wel weer terug", zo vult hij aan.

Almekinders vertelt wat er gebeurde op het moment dat de crisis bij Forum begon toen dankzij het Parool bekend werd dat de klokkenluiders van de dubieuze berichten bij de jongerenafdeling van Forum voor Democratie uit de partij gegooid waren terwijl de verzenders van de berichten zelfs carrière binnen de partij maakten. "Toen dat naar buiten kwam, barstte de bom."

"Maandag zouden we met het bestuur om tafel om erover te praten. Ik had Baudet verwacht in zijn verantwoordelijkheid als bestuurslid, dan hadden we hem kunnen confronteren." Maar de partijleider liet verstek gaan en toen begon 'Circus Baudet' zoals Almekinders het noemt. "Met elk uur een nieuwe act."

Almekinders noemt de keuze van Baudet voor het steunen van een jongerenafdeling waarin extreem gedachtengoed een plek vinden "verraad aan al die hardwerkende FvD’ers en politici die een normale conservatieve partij willen - en dat zijn de meesten - en aan de kiezers."

Het complete interview: