Crisis FVD: leegloop begonnen, Baudet krijgt partij langzaam terug

Na dagen van onrust bij Forum voor Democratie bleek het gisteren nog gekker te kunnen en lijkt de partij rechtstreeks op een scheuring af te stevenen. Dat is inmiddels ook wat Thierry Baudet zelf voorstelt. De (oud) partijleider stelde vanochtend bij Goedemorgen Nederland voor dat de mensen die achter het bestuur staan de partij verlaten en hun eigen politieke partij oprichten zodat hij zelf weer de volledige controle over Forum in handen krijgt.

Het bestuur heeft inmiddels het plan gepresenteerd om uit de impasse te komen. Kern van het plan is dat Baudet een spreekverbod krijgt en dat een algemene ledenvergadering zich zal uitspreken over het mogelijk royeren van Baudet. Ook zou er op die vergadering een compleet nieuw bestuur gekozen moeten worden.

Een groot deel van de FVD-volksvertegenwoordigers of aanstaand Tweede Kamerleden heeft zijn of haar conclusie getrokken en heeft de partij verlaten. De gekozen 'Forummers' die zijn opgestapt hebben alleen de partij verlaten maar houden wel hun zetel vast en zetten hun politieke loopbaan voort. Met deze leegloop krijgt Baudet beetje bij beetje zijn partij terug.

Update 22:44 uur:

Politiek verslaggever Floor Bremer van RTL vat de dag nog even samen voor ons:

Update 20.50 uur:

Naar verluidt heeft ook bestuurslid Astrid de Groot haar lidmaatschap van Forum opgezegd waardoor kamp Baudet niet langer in de minderheid is in de leiding van de partij. De (oud) partijleider kan nu dus niet meer geroyeerd worden. Het heeft alle schijn van dat Baudet langzaam zijn partij terugkrijgt. Of beter gezegd, de rokende puinhopen van wat over is van Forum voor Democratie.

 Update 20.25 uur:

Het intrekken van het mogelijk snel royeren van Thierry Baudet door het bestuur bij Forum voor Democratie is voor vele FVD-politici door het hele land de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Uit alle hoeken komen het laatste uur berichten dat fracties, kandidaten voor de Tweede Kamer, senatoren en Statenleden diede partij verlaten. Ze zullen hun politieke loopbaan niet langer voorzetten onder de vlag van Forum voor Democratie.

Onder de opgestapte politici zijn:

  • Annabel Nanninga (en met haar de hele Amsterdamse gemeenteraadsfractie, ook zal ze haar werk als senator en lid van de Provinciale Staten voortzetten maar niet voor Forum)
  • Nicki Pouw-Verweij (ze trekt zich terug als kandidaat voor de Tweede Kamer, ze zal haar werk in de senaat voorzetten maar niet als lid van FVD)
  • Joost Eerdmans (trekt zich terug van kieslijst Tweede Kamer)
  • Eva Vlaardingerbroek (trekt zich terug van kieslijst Tweede Kamer)
  • Fractie Provinciale Staten Overijssel (4 van de 5 leden)
  • Fracties Provinciale Staten Noord-Holland (5 van de 7)
  • Fractie Provinciale Staten Utrecht verliest één Statenlid
  • Fractie Provinciale Staten Flevoland (5 van de 6 leden)

Een voolopig overzicht van de kampen en van de vertrekkers:

Update 17.46 uur:

Het bestuur heeft het complete plan wat ze hebben uit de doeken gedaan. Baudet heeft nog niet gereageerd op dit voorstel:

Update 16.05 uur:

Volgens Guus Valk, chef politiek van het NRC, heeft het bestuur van Forum een plan om uit de impasse te komen. Baudet zou per direct een spreekverbod krijgen, daarnaast zou er een nieuw gekozen bestuur moeten komen en er zal geen lijsttrekkersverkiezing komen.

Update 15.06 uur:

Olaf Ephraim heeft in een statement in de Telegraaf aangegeven dat de inmiddels beruchte uitspraken van Baudet tijdens een partijbijeenkomst afgelopen vrijdag slechts provocerend bedoeld waren. Ephraim schrijft dat hij de (oud) partijleider geen fascist, een homofoob of Nazisympathisant vindt.

Ephraim staat nummer 6 op de kieslijst voor de Tweede Kamer en is penningmeester van Forum voor Democratie, ook is de enige in het bestuur die partij heeft gekozen voor Baudet. Eerder raakte hij in opspraak doordat hij direct betrokken was bij een van de grootste fraude-schandalen uit de Europese geschiedenis, de zogenaamde CumEx-Files.

Update 14.26 uur:

Baudet is zijn gevoel voor humor nog niet niet kwijt. Uit de brief van Pouw-Verweij bleek dat vorige week vrijdag het overleg van de top van kieslijst al begon met een ruzie tussen de partijleider en Joost Eerdmans die in zijn vrije tijd DJ is en die avond de muziekkeuze verzorgde. Eerder vandaag lekte al uit waar die ruzie precies over ging. Baudet wilde graag klassieke muziek horen terwijl Eerdmans koos voor jaren '80 disco. De suggestie op Twitter dat het nummer 'Annabel' een goede keuze zou zijn (als knipoog naar Annabel Nanninga) kon Thierry wel waarderen.

Update 12.25 uur:

De gisteravond uitgelekte brief van nummer 3 van de FVD-kandidatenlijst Nicki Pouw-Verweij schetst een onthutsend beeld over Baudet. Tijdens een diner van de top 10 van de kieslijst voor de Tweede Kamer ontstaan diverse ruzies en dan vliegt de partijleider compleet uit de bocht. "Op een gegeven moment riep Thierry dat corona de wereld in gebracht was door George Soros en anderen om ons onze vrijheid af te nemen en een nieuwe wereldheerschappij te starten. Hij riep dat het Hillary Clinton ’en de pedofielen’ niet gelukt was, maar dat het via corona nu wel zou lukken", zo schrijft Pouw-Verweij in de brief.

De inhoud van de brief is inmiddels onderschreven door Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek (de nummer 4 en 5 van de kieslijst). Vooral in het laatste geval was dat tot groot verdriet van Baudet gezien hun amoureuze verleden.

De brief:

Fragmenten uit Goedemorgen Nederland:

Update 12.02 uur:

Hans Smolders, de nummer 10 van de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen heeft zich teruggetrokken van die lijst. "Ik ben het een beetje zat dat meneer Baudet zo besmeurd wordt door mensen die zich allemaal prominenten noemen, maar uiteindelijk allemaal om een baantje verlegen zitten. Ik laat het niet gebeuren dat men een man zo in de rug zit te peuteren met een mes", zo vertelde hij vanochtend aan Goedemorgen Nederland. Smolders zit ook voor FVD in de Provinciale Staten en daar blijft hij voorlopig aan zo lijkt het.

Wat is er ook alweer allemaal aan de hand?

Een half jaar geleden dook er een document van 85 pagina's op waarin ongeruste leden van de JFVD (de jongerentak van Forum) een overzicht maakten van rechts extremistische berichten die rondgingen in de diverse apps van de jongerenbeweging. Dit document werd naar HP/DeTijd gelekt in de hoop dat de partijleiding van FVD/JFVD in zou grijpen.

Het resultaat was dat vooral de klokkenluiders de partij moesten verlaten en dat één van de leden die extremistische berichten deelde rustig carrière kon maken. Hij werkt inmiddels zelfs in Den Haag bij de Tweede Kamerfractie van Forum. JFVD-voorzitter Freek Jansen was van dit alles op de hoogte en is als rechterhand van Baudet overal bij betrokken.

Toen dit nieuws vorige week uitlekte zorgde dat voor veel onrust onder partijprominenten. Ze vroegen Baudet hard in te grijpen door Jansen te ontslaan en de jongerentak compleet te saneren. Toen de partijleider weigerde zover te gaan brak de chaos uit. Uit een brief van nummer 3 op de kandidatenlijst Nicki Pouw-Verweij blijkt dat de boel definitief geklapt is bij een overleg van de top van de partij afgelopen vrijdag. Baudet zou daar de holocaust hebben gerelativeerd en een link gelegd hebben tussen corona en de joodse zakenman Soros. Hierna was de maat vol voor de partijtop en verzocht de partijleider op te stappen.

Wat volgt is een soap van LPF-achtige proporties. Baudet trad terug als leider maar verkoos al snel weer de aanval door een ledenraadpleging aan te kondigen waarbij hijzelf weer kandidaat was om lijsttrekker te worden. Dit deed hij echter zonder de rest van het bestuur daarin te kennen. Omdat de social media kanalen van de partij in handen zijn van de (oud) partijleider dreigde het bestuur Baudet te royeren als lid. Dat is voor hen de enige manier om de politicus uit het bestuur te krijgen dankzij goed dichtgetimmerde statuten. Inmiddels heeft het bestuur aangifte gedaan tegen Baudet wegens het vasthouden aan de social media en adressenbestanden van de partij.

De steun voor Baudet binnen de partij lijkt inmiddels flink af te brokkelen. De meeste FVD-politici in het land hebben de kant van het bestuur gekozen, net als de fractie in het Europees Parlement. Binnen het bestuur staat er nog wel één iemand aan de kant van Baudet, samen met de politicus zijn ze in de minderheid tegenover een blok van drie bestuursleden die de (oud) partijleider weg willen.

Dit alles lijkt rechtstreeks op een breuk af te stevenen. Wie bij die echtscheiding de boedel en naam van de partij mag houden zal nog een hele strijd worden. Baudet vindt dat hij recht heeft op de partij en dat de anderen maar voor zichzelf moeten beginnen. Tegenstanders vinden dat hij de partij verkwanseld heeft.

Hier zullen we het nieuws bijhouden. Wil je nog teruglezen wat er gisteren gebeurde dan kan dat hier.

(WikiCommons/Forum voor Democratie)
(WikiCommons/Forum voor Democratie)