Onrustig weekend: Aanhoudingen na incidenten bij Zwarte Piet-demonstratie

De politieteams in Venlo en Eindhoven zijn dit weekend in opperste staat van paraatheid. In beide steden staan demonstraties van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gepland en wordt door pro-Pieten opgeroepen die demonstraties te verstoren. Afgelopen weekend moest de ME ingrijpen bij een confrontatie tussen beide kampen in Maastricht, zo meldt het AD.

Sinterklaasintochten zijn overal in ons land afgelast of vervangen door eerder opgenomen uitzendingen op geheime locaties. Toch vindt KOZP het nodig om te gaan demonstreren omdat ze niet tevreden zijn met alternatieven zoals de grijze piet. KOZP is van mening dat grijs teveel op zwart lijkt. Een roetveegpiet kan wel de goedkeuring van KOZP dragen.

Omdat de demonstratie van KOZP afgelopen zondag nogal uit de hand liep, hield de gemeente Venlo de aan de actiegroep KOZP aangewezen demonstratieplek geheim. Afgelopen nacht zijn door onbekenden honderden posters van Zwarte Piet opgehangen in het centrum van Venlo. 

Morgenmiddag wil KOZP in Eindhoven demonstreren op het Stadhuisplein. Pegida heeft voor morgenmiddag van de gemeente Eindhoven ook toestemming gekregen hetzelfde plein een demonstratie te houden.

Update 15.10 uur: In de binnenstad van Venlo ontstaat een grimmige sfeer tussen de meer dan honderd  Pro-Zwarte Piet en KOZP demonstranten. De politie is in groten getale aanwezig om beide groepen demonstranten van elkaar gescheiden te houden.

Update 16.30 uur: Tijdens de protesten is de politie met eieren en vuurwerk bekogeld. In de schermutselingen die daarop volgden is een scootmobiel met bestuurster door een politieauto omvergereden. Het is nog niet bekend of de bestuurster gewond is geraakt, wel is ze voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De politie-eenheid Limburg heeft zojuist op Twitter gemeld dat de demonstratie goed is verlopen. Er zijn vier aanhoudingen verricht voor mishandeling (2x), belediging (1x) en openlijke geweldpleging (1x). Arrestanten waren volgens de politie omstanders, die geen deel uitmaakten van de groep KOZP.

Eerdere tweets: