Experts: 'Dankzij Trump's Operation Warp Speed hebben we vaccin'

Op dit moment zit de wereld met smart te wachten op een vaccin tegen het coronavirus. Twee bedrijven, Pfizer en Moderna, claimen een werkzaam vaccin op de markt te brengen, waardoor Nederland halverwege 2021 weer opgelucht op een terras naast het Scheepvaartmuseum met de voeten omhoog een wijntje kan drinken en een pizzaatje eten. Dat privilege hebben we nú nog niet.


The Donald vindt het allemaal prima (Foto: Chip Somodevilla/Getty Images)

"Je kan Trump's beleid haten, maar dit is onmiskenbaar een succes, een groot succes", aldus Tinglong Dai, onderzoeker aan het John Hopkins Universiteit in Baltimore. "Zonder twijfel, Operation Warp Speed is een groot succes."

Trump besloot in mei 2020 dat er haast gemaakt moest worden met het ontwikkelen van een vaccin tegen het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Operation Warp Speed werd in het leven geroepen en samen met private gelden werd tien miljard dollar besteed aan het zo snel mogelijk ontwikkelen, fabriceren en distribueren van 300 miljoen doses van een vaccin. Deadline: januari 2021.

Amerikaanse overheid
Ook Jesse Goodman, voormalig wetenschappelijk hoofd bij de Amerikaanse FDA is vol lof over dit initiatief in de strijd tegen COVID-19. "De Amerikaanse overheid verdient deze eer. Dit is een lichtpuntje tijdens de, voornamelijk sombere, COVID-pandemie."

Ook Dr. Anthony Fauci, één van de belangrijkste adviseurs van de president, was trots op Trump's beleid en meldde tijdens een virtueel congres dat Operation Warp Speed een succes is gebleken, vooral op het gebied van vaccins.

"Zonder Warp Speed, geen Moderna-vaccin. Punt", aldus onderzoeker Dai. Moderna zou meer dan één miljard dollar ontvangen hebben van de Amerikaanse regering en de belofte dat het honderd miljoen vaccins zou afnemen.

De andere fabrikant, Pfizer, heeft geen direct geld ontvangen van Operation Warp Speed, maar wel de toezegging dat het twee miljard dollar zou ontvangen op het moment dat hun vaccin goedgekeurd zou worden.