VVD veruit de grootste in nieuwste peiling, PVV stevig op plek 2

Ook in de nieuwste zetelpeiling van I&O Research groeit de VVD verder en zijn de liberalen veruit de grootste partij van het land. Daarachter verstevigt de PVV de tweede plaats en in het achterveld houdt de trend aan dat Forum voor Democratie in de min gaat.

Ten opzichte van de vorige peiling van I&O wist de VVD weer twee zetels te winnen en komt nu uit op 44 virtuele plekken in de Tweede Kamer. De partij vaart wel bij de populariteit van Mark Rutte. Achter de liberalen heeft de PVV de tweede plaats stevig in handen. Met een winst van 2 zetels stijgt de partij van Geert Wilders naar 21 zetels.

Achter de twee rechtse partijen is een enorm middenveld aan het ontstaan. Maar liefst drie partijen leverden ieder één zetel in om op 13 zetels uit te komen. CDA, GroenLinks en D66 delen hiermee de derde plek met de PvdA die op 13 zetels blijft staan. De SP sluit de groep partijen in de dubbele cijfers af met 1 zetel winst om op 10 virtuele plekken uit te komen.

De ChristenUnie weet zich wederom goed overeind te houden in al het coalitiegeweld en blijft gelijk op 7 zetels. Forum voor Democratie kan de weg omhoog maar niet vinden en levert wederom een zetel in en gaat van 7 naar 6. De kiezers nemen het geflirt van partijleider Thierry Baudet met complotwappies niet in dank af.

De Partij voor de Dieren moet voor het eerst in tijden een klein verlies noteren. De partij zakt in deze peiling van 5 naar 4 zetels. De SGP staat zoals altijd stabiel op 3 zetels. Ook DENK staat deze maand op evenveel virtuele zetels als in de vorige I&O-peiling. Met 2 zetels lijkt de partij niet verder te zakken nu de rust is wedergekeerd. Bij 50PLUS is de rust nog altijd niet wedergekeerd en met de nieuwe lijsttrekker Liane den Haan blijven de ruziënde ouderen op 1 zetel staan.