Denemarken: Is de mutatie van COVID-19 bij nertsen gevaarlijk?

Ruim 200 mensen in Denemarken zijn besmet met een nieuwe (gemuteerde) variant van COVID-19. Denemarken voert daarom in Noord-Jutland een regionale lockdown in tot 3 december. Verder heeft Denemarken besloten om al zijn nertsen, 17 miljoen, te gaan ruimen nadat deze gemuteerde vorm van COVID-19, die zich bij mensen kan verspreiden, is aangetroffen op nertsenfokkerijen.

Jaarlijks worden meer dan 50 miljoen nertsen gefokt voor hun vacht, voornamelijk in China, Denemarken, Nederland en Polen. Er zijn al uitbraken gemeld op pelsdierfokkerijen in Nederland, Denemarken, Spanje, Zweden en de VS, en miljoenen dieren moesten hierdoor worden geruimd.

Van nertsen is bekend dat ze vatbaar zijn voor COVID-19, net als mensen kunnen ze een gevarieerd ziektebeeld vertonen, van helemaal geen tekenen van ziekte tot ernstige problemen, zoals longontsteking. 

Een nerts raakt besmet door mensen. Genetisch naspeurwerk heeft aangetoond dat in een klein aantal gevallen, in Nederland en nu ook Denemarken, de besmetting met COVID-19 ook de andere kant op lijkt te zijn gegaan, van nertsen op mensen.

Er is bezorgdheid dat als de mutatie van COVID-19 door het "heen en weer" besmetten tussen nertsen en mensen verder gaat, de toekomstige coronavaccins minder werkzaam zullen zijn in de toekomst. Sommige wetenschappers pleiten daarom voor een volledig verbod op het fokken van nertsen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt het te vroeg is om conclusies te trekken: 'We moeten afwachten wat de implicaties zijn, maar ik denk niet dat we conclusies moeten trekken over de vraag of deze specifieke mutatie de werkzaamheid van het vaccin zal beïnvloeden', volgens hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan (WHO).'Het coronavirus muteert, zoals alle virussen, in de loop van de tijd, maar er is geen bewijs dat een van de mutaties een verhoogd gevaar voor mensen vormt'.

Dr. Marisa Peyre, een epidemioloog van het Franse onderzoeksinstituut Cirad, vindt de ontwikkeling zorgwekkend , maar geeft ook aan nog geen zicht te hebben op het volledige plaatje. 'Elke keer dat het virus zich tussen dieren verspreidt, verandert het, en als het teveel verandert van het huidige virus dat momenteel tussen de mensen circuleert, kan dat betekenen dat een vaccin of behandeling die binnenkort wordt geproduceerd, mogelijk niet zo goed werkt als zou moeten. doen' legde ze uit.

De Duitse arts Martin Krönke ziet het niet somber in voor de ontwikkeling van vaccins. Hij beantwoordt de vragen van WirtschaftsWoche over deze kwestie. Professor Martin Krönke is directeur van het Instituut voor Medische Microbiologie, Immunologie en Hygiëne van het Universitair Ziekenhuis van Keulen.

  • Hoe gevaarlijk is deze mutatie?
    Martin Krönke: 'Het is volkomen normaal dat virussen muteren. Het griepvirus is constant aan het muteren, daarom wordt het griepvaccin elk jaar hierop aangepast. We hebben ook al enkele virusvarianten gezien met het Sars-Cov-2 coronavirus'.
  • De nieuwe variant in Denemarken lijkt bijzonder gevaarlijk te zijn. Duizenden nertsen worden nu geruimd om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.
    Martin Krönke:'Tot nu toe heeft dit virus zich verspreid naar iets meer dan 200 mensen. Het verloop van de ziekte gaf geen aanleiding tot bezorgdheid dat deze mutatie bij nertsen gevaarlijker is dan de vorige vormen van het virus.'
  • Maar wat betekent dat voor de ontwikkeling van vaccins? Welke effecten heeft de mutatie bij nertsen op de vorming van antilichamen tegen COVID-19?
    Martin Krönke:'Het beschermende effect van de antilichamen in het vaccin is om te voorkomen dat het virus zich vermenigvuldigt in de menselijke cel. Om dit te doen, moeten de antilichamen zich binden aan een specifiek viruseiwit, het zogenaamde spike-eiwit, om te voorkomen dat het virus de menselijke cellen binnendringt. De nertsmutatie tast nu blijkbaar de bindingsplaats van het spike-eiwit aan, waardoor sommige antilichamen hun neutraliserende functie zouden kunnen verliezen. Aan de andere kant creëert de vaccinatie tientallen verschillende antilichamen die zich binden aan verschillende plaatsen op het spike-eiwit. Velen van hen zouden nog steeds een neutraliserend effect moeten hebben, zelfs met de nertsmutatie.
  • Sommige vaccins staan op het punt door te breken. Moeten fabrikanten als Biontech , Curevac of Moderna hun tests nu opnieuw herzien?
    Martin Krönke: Nee, ik zie het niet somber in. De mutatie betekent niet dat de vaccinaties niet effectief zijn. In vergelijking met een infectie met Sars-Cov-2 kunnen veel hogere antilichaamspiegels worden bereikt met vaccinaties, die ook een breder werkingsspectrum hebben. En tot nu toe is nog niet aangetoond dat de nieuwe nertsenvariant al wijd verspreid is.