Biden slaat toe in Pennsylvania ťn Georgia

Sinds dinsdagavond hebben we een verslag bijgehouden over de Amerikaanse presidentsverkiezingen, dat begint inmiddels een beetje lang te worden en dus beginnen we maar even met een frisse start - het hele eerdere verslag, recent tot aan deze ochtend, is hier terug te lezen.

Update 15.10 uur
In Pennsylvania heeft Biden óók toegeslagen: er kwamen zo'n dertigduizend stemmen binnen, vooral poststemmen uit Democratisch bolwerk Philadelphia, en zoals verwacht was een uiterst groot deel daarvan voor de Democraat. Biden heeft nu een voorsprong van ruim vijfduizend stemmen in Pennsylvania, waar er nog ruim honderdduizend binnen moeten komen. De verwachting is dat ook daar het overgrote deel voor hem is.

13.00 uur
De stand van zaken is op het moment vrij simpel: het draait om Georgia, Nevada, Pennsylvania en Arizona, die gaan om respectievelijk 16, 6, 20 en 11 kiesmannen. In Arizona gaat Joe Biden al geruime tijd aan de leiding, maar zittend president Donald Trump is dat gat heel langzaam aan het verkleinen. In Nevada gaat Biden ook al lang aan kop, het gat is er niet heel groot, maar lijkt vooralsnog niet kleiner te worden.

Dan gaan we naar Georgia en daar is het meest te melden wat vrijdagochtend betreft: Trump ging er twee dagen geleden zeer ruim aan de leiding, maar zoals verwacht kwam er een comeback van Biden. Poststemmen werden namelijk later geteld, zoals vooraf bekend was, en zoals verwacht gingen er daar erg veel van naar Biden: Trump riep zijn aanhang immers op om op verkiezingsdag op de locaties te komen stemmen, Biden deed dat andersom in verband met de veiligheid in de huidige pandemie.

Het gat in Georgia werd dus alsmaar kleiner en vrijdagochtend was het dan zover: het zakte onder de duizend en nadat er nog wat stemmen uit een Democratisch bolwerk binnen waren gekomen nam Biden de leiding, die inmiddels meer dan duizend stemmen bedraagt. Dat lijkt wel een hertelling op te gaan leveren, dus een definitieve uitslag is er nog zeker niet.

In Pennsylvania had Trump een enorme voorsprong, maar ook daar werden nog zeer veel Biden-stemmen verwacht. Dat bleek ook te kloppen, want vooral uit Philadelphia - een Democratisch bolwerk - kwamen er honderdduizenden binnen en inmiddels bedraagt het gat daar nog maar achttienduizend stemmen in Trump's voordeel, waarbij er nog zo'n tweehonderdduizend binnen moeten komen, vermoedelijk voor een groot deel voor Biden, zoals vooraf verwacht.

Dit alles betekent dat het zeker nog niet gedaan is, maar dat Biden de favoriet is. Als hij Georgia of Pennsylvania inderdaad wint, maakt de rest niet meer uit en wordt hij de nieuwe president. Trump slaat ondertussen wild om zich heen en noemt alles frauduleus, behalve de staat Ohio: daar gebeurde exact hetzelfde, maar was Trump degene die een verwachtte comeback maakte, waardoor hij over die staat niks zegt.

Vanuit Pennsylvania kunnen elk moment weer flink wat stemmen binnen gaan komen, dus dat is op het moment dé staat om in de gaten te houden.

Ondertussen was er nog een interessante tweet uit 2014, van Trump zelf, waarin hij zijn toekomstige zelf een loser lijkt te noemen - slechts een opmerkelijk tussendoortje uiteraard.

De huidige 'virtuele' stand in de VS, waar 270 kiesmannen nodig zijn voor de winst (Bron: 270towin.com)
De huidige 'virtuele' stand in de VS, waar 270 kiesmannen nodig zijn voor de winst (Bron: 270towin.com)