Stoffelijke resten gevonden bij berging Duits vliegtuigwrak

Bij de berging van een Duits vliegtuigwrak in Dalfsen, zijn gisteren stoffelijke resten gevonden. Het gaat waarschijnlijk om de piloot van de Messerschmitt Bf109, die in de Tweede Wereldoorlog neerstortte.

De resten zijn veiliggesteld en overgebracht naar het laboratorium van de bergings- en identificatiedienst van de landmacht (BIDKL) in Soesterberg. Het kan 6 maanden tot 1 jaar duren voor de identiteit van de vlieger bekend is. De Duitse autoriteiten zijn op de hoogte gebracht van de vondst.

Het gevechtsvliegtuig crashte op 30 januari 1944. Het is het eerste Duitse vliegtuigwrak dat wordt geborgen in het kader van het Nationaal Bergingprogramma. De bergingsdienst van de luchtmacht is maandag begonnen en dat leverde al snel resultaat op.

Mooi resultaat
“Het doel van het bergen van het vliegtuig was in de eerste plaats om recht te doen aan de nabestaanden van omgekomen bemanningsleden”, zegt burgemeester Erica van Lente van Dalfsen. “De vondst van de stoffelijke resten is een mooi resultaat.”

De Messerschmitt is één van de acht Duitse toestellen die op 30 januari 1944 werden neergehaald boven Oost-Nederland. vier van de acht piloten zijn nooit teruggevonden.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)