Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 43

Week drie van de grote Lord of the Rings-revival in de bioscoop. Ben je de afgelopen weken naar The Fellowship of the Ring en The Two Towers geweest? Dan mag je nu deel drie niet missen. Of ga gewoon naar één van de andere releases.

Tip voor wie het nieuwe aanbod maar niks vindt: kijk bij je lokale bioscoop of die nog speciale voorstellingen heeft. Zo draait het Amsterdamse filmtheater Rialto aanstaande zondag BlackKklansman, kun je vanavond naar From Dusk Till Dawn in Kriterion, of ook op zondag naar La Dolce Vita in Theater Dakota in Den Haag of op diverse data vanaf vrijdag naar Se7en In KINO Rotterdam.

En tip voor iedereen die wat te eten ot te drinken wil hebben tijdens de film; de bioscopen mogen je op dit moment niets serveren, dus staan sommige theaters je toe om zelf wat mee te nemen. Kijk op de site van je lokale bioscoop voor meer informatie.

The Lord of the Rings: The Return of the King (Extended Edition)

De laatste strijd om Midden-aarde begint. Frodo en Sam, geleid door Gollum, zetten hun gevaarlijke missie voort in de richting van de branden van Mount Doom om de Ene Ring te vernietigen. Aragorn worstelt om zijn nalatenschap te vervullen terwijl hij zijn in de minderheid zijnde volgelingen leidt tegen de groeiende macht van de Duistere Heer Sauron, zodat de Ringdrager zijn zoektocht kan voltooien.

The Last Right

De succesvolle advocaat Daniel Murphy (Michiel Huisman) reist vanuit New York terug naar Ierland voor de begrafenis van zijn moeder. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden krijgt hij niet alleen de verantwoordelijkheid voor zijn autistische broer Louis, maar ook voor het lichaam van de man die naast hem in het vliegtuig zat. Aangespoord door Louis en de pittige jonge begrafenisondernemer Mary begint hij aan een doldwaze autorit dwars door Ierland om de onbekende man te kunnen begraven, op de hielen gezeten door de politie (Colm Meany).

I Am Greta

I Am Greta van Nathan Grossman is een zeer persoonlijke en intieme documentaire over de Zweedse activist Greta Thunberg, gemaakt in cinéma vérité stijl waarin hij haar met instemming van haar ouders van zeer nabij volgt tijdens ontmoetingen met wereldleiders, protestbijeenkomsten en thuis bij haar familie.

Buiten is het Feest

De succesvolle zangeres Sonne neemt haar nichtje in huis na de onverwachte dood van haar zus. Als de biologische vader de voogdij opeist, wordt Sonne voor het eerst van haar leven gedwongen naar buiten te treden over haar traumatische verleden. Pas als ze haar zwijgen doorbreekt, kan ze haar nichtje redden.

Stevie Nicks, 24 Karat Gold

Rock & Roll Hall of Fame icoon Stevie Nicks brengt haar publieksfavorieten en bijzondere pareltjes naar het grote doek in deze imponerende concertfilm, opgenomen tijdens haar uitverkochte 24 Karat Gold Tour.

Sweet Thing

Billie (15) en haar broertje Nico (11) wonen bij hun vader Adam in een geïmproviseerd idyllisch bestaan. Maar telkens als Adam toegeeft aan de verleiding van de alcohol, maakt geborgenheid plaats voor een delirium van tranen en schuld. Hun excentrieke moeder is er al jaren vandoor en heeft een toxische relatie met Beaux, eveneens een drinker, maar van een ander soort. Als Adam gedwongen in de rehab verdwijnt, nemen Billy en Nico de benen met hun nieuwe vriend Malik, ook een emotionele wees, op zoek naar zijn vader die in Florida zou wonen. De tocht van de drie wordt een magische ervaring met ups en downs, gedragen door de hoop en veerkracht van de jeugd.

Into the Jungle

Een pasgetrouwd Australisch stel vertrekt naar de jungle van Papoea-Nieuw-Guinea met een op het eerste gezicht onmogelijke opgave. Jim en Jean Thomas willen de inheemse bevolking ervan overtuigen niet meer te jagen op de tenkile, een boomkangoeroe. Die van oudsher door de bevolking wordt gegeten maar nu op de rand van uitsterven staat. Er zijn nog maar 100 exemplaren van de soort in leven. Na veel verzet lukt het hen om de inwoners te overtuigen. Into the Jungle is een verhaal over toewijding en doorzettingsvermogen, over mensen die bereid zijn hun leven op het spel te zetten om een verschil te maken in de wereld.

ROH Giselle

Peter Wrights productie van de klassieker van Marius Petipa, een van de grootste romantische balletten, is een verhaal over verraad, bovennatuurlijke krachten en liefde die verder gaat dan de dood. De rol van Giselle biedt de danseres veel technische, maar ook dramatische uitdagingen. Van de prille liefde van het personage tot het wegglijden in waanzin en haar laatste gebaar van vergeving vanuit het hiernamaals. De eerste akte van het ballet bestaat uit historische details en rustieke kleuren. De tweede akte dompelt het publiek onder in een griezelig, maanverlicht bos in de greep van de etherische Wilis. De combinatie van een gedenkwaardig verhaal en prachtige choreografie, maakt van Giselle de perfecte voorstelling om het klassieke ballet te ontdekken.

The Racer

Zomer 1998 – De openingsritten van de Tour de France zijn verhuisd naar Ierland. Doping wordt veelvuldig, maar in het geheim, toegediend gedurende deze ‘Tour du Dopage’. De Belgische wielrenner Dom Chabol, bijna aan het einde van zijn carrière, is één van de beste ‘Domestiques’ (meesterknechten) van de afgelopen 20 jaar in de Tour. Het is een zware, opofferende rol – tempo instellen, wind tegenhouden en ondersteuning bieden zodat de sprinter van het team als eerste over de finish komt – en zelf voor de overwinning gaan is geen optie. Maar Dom koestert in het geheim een verlangen om de gele trui te dragen – al is het maar één keer voor het einde van zijn carrière.