Frankrijk heroverweegt financiŽle steun islamitische instellingen na moord docent

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire belooft zich in te zetten voor beter toezicht over de financiering van islamitische instellingen. Dit, nadat  vrijdag een Franse docent in een voorstad van Parijs werd onthoofd door een 18-jarige immigrant die net een half jaar daarvoor zijn verblijfsvergunning had gekregen.

Persoonlijke informatie over Samuel Paty werd wijdverspreid over sociale media, nadat de docent tijdens een les over vrijheid van meningsuiting spotprenten van de profeet Mohammed liet zien. Islamitische kinderen hadden bij hun ouders hierover geklaagd, waarna zij verhaal gingen halen bij de school.

De vader van een dertienjarige leerlinge liet zich op Facebook woedend uit over deze les en hoewel Paty moslimkinderen adviseerde om de klas te verlaten, bleven zijn dochter en een andere islamitische leerling zitten.

Lees ook: 'Geschiedenisleraar vermoord na tonen spotprent Mohammed'

De vader riep andere moslims op om te protesteren tegen Paty en vooral klachten in te dienen bij de school, zodat Paty ontslagen zou worden. Al snel verspreidde deze oproep zich over diverse sociale media, waarna al snel ook de persoonsgegevens van Paty voluit werden gedeeld.

Een lokale moskee, La Grande Mosquée de Pantin, steunde de actie van de vader en riep via Facebook moslims op om vooral contact op te nemen met de gekwetste vader. Na de brute slachting van Paty haalde de moskee de oproep razendsnel van de site af en meldden ze dat ze 'deze moord afkeuren, net zoals de islam dat doet'.

Lees ook: 'Beul van Parijs' had net verblijfsvergunning

"Er is een probleem met de financiering van een aantal islamistische instellingen, waarvan ik denk dat we het beter kunnen en moeten doen", aldus La Maire. Hij belooft "voorstellen voor te bereiden om de controle over financiële stromen van islamistische groeperingen te versterken".