Knotsgekke MotoGP-race Frankrijk levert 7e winnaar van het jaar op

De Grand Prix van Frankrijk in de MotoGP is een ietwat bizarre race geworden. De weersomstandigheden zorgden voor de nodige chaos en vervolgens was het 26 ronden lang een kwestie van overeind blijven, knokken en hopen dat de boel heel bleef.

De race stond op het punt van beginnen, maar plots kwam er regen naar beneden en dus ging iedereen de grid af om voor regenbanden te kiezen. Met de nodige vertraging konden we dan naar de grid, met WK-leider Fabio Quartararo en de Ducati's van Jack Miller en Danilo Petrucci op de eerste rij.

Miller startte sterk en pakte de leiding, voor Andrea Dovizioso, Petrucci en Quartararo, terwijl Valentino Rossi in de eerste bocht het asfalt van dichtbij ging inspecteren. Voorin duelleerden de Ducati's van Petrucci, Dovizioso en Miller om de leiding, Pol Espargaro knokte met Quartararo om de vierde plek, terwijl Alex Rins al tien plekken won en op plek zes reed.

Rins schoof door naar de vierde plek, terwijl Quartararo het erg zwaar had en na een handvol ronden al tiende lag - Alex Marquez en Miguel Oliveira passeerden hem op fraaie wijze. Bradley Smith reed ook niet onaardig mee in de top-8, maar na een kleine tien ronden ging hij tegen de grond.

Halverwege de race sloot Rins dan aan bij de drie Ducati's op kop, twee seconden voor Espargaro en de prima rijdende Marquez. Franco Morbidelli won dit jaar zijn eerste race, maar in Le Mans reed hij grotendeels in het achterveld en met tien ronden te gaan eindigde zijn kans op punten in het grind.

Voorin openden Dovizioso en Petrucci de onderlinge strijd om de winst, op plek zes schoof Cal Crutchlow tegen het asfalt. Rins remde zich vanaf plek vier in de strijd om de winst, waar de vier kemphanen - Miller zat er ook bij - wonder boven wonder overeind bleven. Al het gebakkelei zorgde er wel voor dat Espargaro en Marquez aan konden sluiten, ook Oliveira was nog niet gezien.

Voor Miller was het gevecht acht ronden voor het einde klaar: zijn Ducati gaf de geest. Nog geen ronde later ging de volgende, dit keer schoof Rins onderuit en zo reed Marquez ineens op de derde plek. Voorin reed Petrucci richting de slotronden weg van een achtervolgend groepje met Marquez, Dovisiozo, Espargaro en Oliveira.

In de laatste ronde moest Dovizioso zich gewonnen geven tegen zowel Marquez als Espargaro, die achter Petrucci om plek twee vochten. De zege van de Italiaan kwam niet meer in gevaar, Marquez pakte zijn allereerste MotoGP-podium en Espargaro scoorde een fraaie derde plek, voor Dovizioso, Johann Zarco en Oliveira. Quartararo eindigde als negende en beperkte de schade zo nog enigszins.

Hoe open het seizoen zonder wereldkampioen Marc Marquez is blijkt uit twee simpele cijfers: Petrucci is al de zevende winnaar van dit seizoen, Alex Marquez is zelfs al de vijftiende coureur die dit jaar een podium scoort.