Messi bezorgt Argentinië zege bij start WK-kwalificatie, Chili woest na nederlaag tegen Uruguay

Argentinië is de kwalificatiereeks voor het WK in Qatar donderdagnacht begonnen met een 1-0 overwinning op Ecuador. Uruguay behaalde een late zege op Chili (2-1). Paraguay en Peru speelden met 2-2 gelijk.

In een leeg La Bombonera, het stadion van Boca Juniors, zette aanvoerder Lionel Messi Argentinië na 12 minuten op een 1-0 voorsprong uit een penalty. Het vervolg van de wedstrijd was nogal slordig en inspiratieloos, in een duel waarin Argentinië maar vier keer op doel schoot en tegenstander Ecuador zeven keer.

Aanvankelijk was Messi geschorst voor dit duel na zijn rode kaart in juli vorig jaar tijdens de Copa América. Er zat echter een verjaringstermijn van een jaar op waardoor de vedette 'gewoon’ kon meespelen.

Uruguay pakte pas in blessuretijd de winst tegen Chili. Invaller Maxi Gomez, pas vijf minuten in het veld, zorgde in stadion El Centenario in Montevideo voor de belangrijke en verdiende 2-1. Luiz Suárez zette de thuisploeg zes minuten voor rust op voorsprong gezet uit een penalty, na hands van Vegas en tussenkomst van de VAR. Alexis Sanchez bracht Chili vlak na rust langszij.

De Chileense voetballers waren woest op de arbitrage, die Uruguay voor rust een strafschop gaf en tot twee keer toe verzuimde om een penalty toe te kennen aan de bezoekende ploeg. Gary Medel, de aanvoerder van de nationale ploeg die vanwege een blessure ontbrak, schreef op Twitter: "Ik zeg niets om niet in de problemen te komen. Maar dit was verschrikkelijk, Conmebol.” Conmebol, de Zuid-Amerikaanse voetbalbond, kan een officiële klacht tegemoet zien van de Chileense spelersvakbond. "We zullen een formele klacht indienen bij de Conmebol en de bevoegde instanties. We willen weten op basis van welke criteria de scheidsrechter tot deze beslissingen kwam.”

Brazilië komt vrijdagnacht in São Paulo in actie tegen Bolivia, mogelijk zonder de aan zijn rug geblesseerde sterspeler Neymar. Colombia ontvangt Venezuela, in Barranquilla. De Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie zou eigenlijk al in maart beginnen, maar werd vanwege de coronacrisis tot twee keer toe uitgesteld. Dinsdagnacht is er de tweede speelronde. De beste vier ploegen uit de groep van tien landen kwalificeren zich voor het WK van 2022 in Qatar, de nummer vijf krijgt nog een herkansing in een play-off.

De WK-kwalificatie in de overige continenten is vanwege de coronacrisis stilgelegd en uitgesteld tot maart of mei volgend jaar.