Onderling uitwisselen van virusremmer remdesivir tussen ziekenhuisapotheken tijdelijk toegestaan

Vanwege een tekort aan de virusremmer Veklury® (remdesivir) in sommige ziekenhuizen heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd besloten dat dit geneesmiddel onderling mag worden uitgewisseld tussen ziekenhuisapotheken. Normaal is het onderling uitwisselen van geneesmiddelen verboden, maar de inspectie staat nu toe dat ziekenhuisapotheken hun anonieme voorraad Veklury® (remdesivir) onderling uitwisselen als dat nodig is voor de behandeling van patiënten met COVID-19.

Voorwaarden
De inspectie vindt het belangrijk dat de nog aanwezige voorraad Veklury® (remdesivir) zo goed mogelijk kan worden ingezet voor patiënten die het geneesmiddel nodig hebben. Er gelden wel voorwaarden:

  • De vragende ziekenhuisapotheker moet schriftelijk om het geneesmiddel verzoeken;
  • De ontvangst en verstrekking ervan moet achteraf kunnen worden aangetoond;
  • Ook de leverende ziekenhuisapotheker moet een sluitende administratie te voeren;
  • De apothekers moeten het vervoer van Veklury® (remdesivir) zo organiseren dat de kwaliteit van het geneesmiddel geborgd is.

Door de toename van het aantal patiënten met COVID-19 en daarmee de toename van het aantal behandelingen met Veklury® (remdesivir) zijn in sommige ziekenhuizen tekorten ontstaan, terwijl andere ziekenhuizen nog wel voldoende voorraad van de virusremmer hebben.

Om patiënten met COVID-19 een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, staat de inspectie het onder voorwaarden toe dat anonieme voorraad Veklury® (remdesivir) wordt overgedragen van de ene ziekenhuisapotheek naar de andere ziekenhuisapotheek. Normaal mag dat niet, maar voor deze specifieke situatie en alleen voor het middel Veklury® (remdesivir) mag nu worden afgeweken van de geldende wetgeving. De inspectie zal hierop in ieder geval tot en met 31 december 2020 niet handhaven.