Actiegroep 'We gaan ze halen' geweigerd om te landen op Lesbos

De actiegroep 'We gaan ze halen' is een iniatief gestart om geld in te zamelen om zo zelf een vliegtuig te charteren om vluchtelingen op te halen op Lesbos na het grotendeels afbranden van het vluchtelingenkamp Moria. Vandaag vertrokken ze vanaf Schiphol, maar een half uur voordat ze zouden gaan landen op Lesbos is de toestemming om daar te landen ingetrokken door de Griekse authoriteiten.

De afgelopen weken is er voldoende geld ingezameld om een vliegtuig in te huren met plaats voor 189 passagiers. De sponsorkosten per stoel bedragen 250 euro. Tot nu toe heeft de Nederlandse regering niet besloten om gebruik te maken van deze gesponsorde luchtbrug.

Het gecharterde vliegtuig is vanmorgen onderweg gegaan naar Lesbos en wil daar maximaal twee nachten op het vliegveld van Mytilini blijven staan. Tot het allerlaatste moment geeft de actiegroep de Nederlandse regering de gelegenheid om dat vliegtuig te gebruiken voor de evacuatie van 189 mensen.

Als Nederland besluit om geen gebruik te maken van deze luchtbrug zal het vliegtuig leeg terugvliegen naar Nederland. Omdat de actiegroep het vliegtuig ruim van tevoren heeft moeten reserveren zullen zij ongeacht de uitkomst de kosten voor deze vlucht moeten betalen. Nederland heeft zich bereid getoond om €3,5 miljoen te investeren om alleenreizende minderjarige asielzoekers in Griekenland te houden, ondanks de omroep van meer dan 165 gemeenten om 500 kinderen naar Nederland te brengen. De kosten voor een vlucht naar Lesbos vallen daarbij in het niet.

Nu het vliegtuig echter geen toestemming meer heeft om in Lesbos te landen, dreigt de actie in het water te vallen. 

Update 19.15 uur

De actiegroep "We  gaan  ze halen hebben nu besloten om met een veerboot van Athene naar Lesbos te gaan. Op het vliegveld is de actiegroep een tijd vastgehouden door  de Griekse politie. Schijnbaar is  er niets concreets  bereikt, waardoor  men heeft besloten per boot  naar Lesbos te gaan. 

Bericht van hun Facebook 

UPDATE:

We zijn boos en gefrustreerd dat we worden tegen gehouden om naar #lesbos te gaan. Op dit moment worden we vastgehouden op het vliegveld. Zeer waarschijnlijk zijn politieke redenen de oorzaak. #keepyouposted #wegaanzehalen✈️

Berichten van Twitter


Eerdere  berichten vandaag

Op hun Facebookpagina stonden de volgende berichten vandaag:

We zijn vertrokken om 9u vanochtend!
Na een herfstig maar warm afscheid, met onder andere de woorden van Rikko en muziek van de fanfare band is het zo ver. Onderweg naar Griekenland. Een leeg vliegtuig, een hoopvol hart. De kansen zijn klein maar we doen het toch. Om de aandacht vast te houden, omdat op deze druilerige ochtend ook weer duizenden mensen klam en hongerig wakker worden in die verdrietige en mensonterende omstandigheden. Omdat we medemensen zijn en omdat elk mens een menswaardig bestaan verdient.
Leef met ons mee de komende twee dagen, help ons hopen tegen beter weten in. stuur ons moed, likes en hartjes en deel zoveel je kan.
Hoop heeft twee prachtige dochters, zei Augustinus: woede en moed. Woede over hoe de dingen zijn en moed om te geloven dat ze niet zullen blijven zoals ze zijn. Vanuit deze woede en met deze moed gaan wij de komende dagen dapper voorwaarts!

PERSBERICHT
Vliegtuig We Gaan Ze Halen in de lucht gesommeerd te landen in Athene

Een half uur voordat het vliegtuig van We Gaan Ze Halen zou landen op Lesbos, meldt de gezagvoerder dat er strikte orders zijn van de verkeerstoren om te landen in Athene. De enige informatie die wordt verstrekt is dat het zou gaan om veiligheidsredenen. De toestemming om te landen op Mytilini Airport, die was verleend voor vertrek, is middenin de lucht ingetrokken. Het team van We Gaan Ze Halen heeft verklaard het vliegtuig niet te verlaten voordat ze op Mytilini Airport zijn aangekomen.

 UPDATE:

We blijven voorlopig hier in Athene, om met lokale politici en NGO's tot een oplossing te komen. Maar we houden de moed erin: #WeGaanZeHalen!

Op Twitter: