Veelbesproken rode kaart lvarez geseponeerd; Ook Pinto en Bijl vrijgesproken

De tuchtcommissie van de KNVB heeft Edson Álvarez vrijgesproken. De middenvelder van Ajax kreeg afgelopen zaterdag in het duel tegen Vitesse een rode kaart, maar deze is nu geseponeerd.

De aanklager wilde Álvarez voor drie duels waarvan één voorwaardelijk schorsen, maar de Amsterdammers gingen niet akkoord met dat voorstel. De club liet de zaak voorkomen en is in het gelijkgesteld. Álvarez is door het seponeren van de rode kaart zondag gewoon inzetbaar voor Ajax. De ploeg van trainer Erik ten Hag neemt het om 12.15 uur op tegen FC Groningen.

Álvarez kreeg in de eerste helft van de wedstrijd tussen Ajax en Vitesse de rode kaart van scheidsrechter Pol van Boekel na interventie van de video-arbiter. Die zag op de beelden dat Álvarez op het been van tegenstander Loïs Openda was gaan staan tijdens een duel.

Ajax-trainer Erik ten Hag gaf na de wedstrijd aan dat hij de rode kaart onterecht vond. "Hoezo is dit een rode kaart?', vroeg Ten Hag zich af terwijl hij de beelden bekeek bij FOX Sports. 'Dit zullen we goed moeten nakijken. Hij gaat voor de bal, dit heeft niets met gemeen spel te maken. Je ziet toch dat hij voor de bal gaat? Als je gevoetbald hebt tenminste. Dit is absoluut geen rode kaart."

De tuchtcommissie heeft ook Michael Pinto van Sparta en Glenn Bijl van FC Ermmen vrijgesproken. Pinto kreeg in het duel tegen Sparta een directe rode kaart, omdat hij met hands een scoringskans voorkwam. Volgens de tuchtcommissie raakte de speler de bal tijdens de wedstrijd met zijn schouder en borst. Naar het oordeel van de tuchtcommissie is er zodoende geen sprake van het opzettelijk spelen van de bal met de hand. 

Bijl kreeg tegen Willem II een rode kaart omdat hij na een sliding hands maakte. Volgens de tuchtcommissie handelde de arbitrage verkeerd door hem weg te sturen. "Uit de beelden blijkt dat er sprake is geweest van het opzettelijk spelen van de bal met de hand en daarmee het ontnemen van een scoringskans. Dat er voordeel is gegeven volgt uit de verklaring van de scheidsrechter."