Zweden zucht onder bende-oorlogen

Inmiddels is de Zweedse premier Stefan Löfven overtuigd dat zijn land een groot probleem heeft met criminele bendes in zijn land. Naast de COVID-pandemie zucht zijn land namelijk ook onder bomaanslagen, handgranaten en schietpartijen. De symptomen zijn inmiddels benoemd, maar naar de oorzaak wordt nog altijd gezocht.


Een slachtoffer van een schietpartij met automatische wapens wordt in een ambulance geladen (Foto: NurPhoto/NurPhoto via Getty Images)

Veertig criminele families
In augustus werd een 12-jarig meisje doodgeschoten door een 'verdwaalde' kogel tijdens een schotenwisseling tussen bendes. Op tv verklaarden vriendjes van het meisje dat het rondvliegen van kogels hun dagelijkse normaal was. Dit schokte het land.

Mats Löfving, Zweden's nationale politiechef, noemde daarna man en paard. "Er zijn veertig bendefamilies in Zweden. Families en clans van buitenlandse komaf, die alleen naar Zweden zijn gekomen om criminele activiteiten te ontplooien." Dit interview zorgde voor een tweede schokgolf door het altijd tolerante Zweden.

Premier Löfven sprak altijd van een 'socio-economisch' en absoluut geen 'etnisch' probleem. Alle vragen die richting etniciteit van de daders neigden werd neergezet als racistisch en xenofobisch. Maar inmiddels is het probleem duidelijk; Zweden van buitenlandse komaf die niet integreren.

No-go gebieden
Afgelopen zomer escaleerde het geweld nadat wegen in Gothenburg werden geblokkeerd door gewapende bendeleden, waarna auto's die de wijken wilden inrijden werden gecontroleerd.

Een schoolleraar vergeleek de situatie met Afghanistan. "De laatste keer dat ik dit soort, door gewapende milities opgeworpen, wegblokkades heb gezien was in Afghanistan."

Smoesjes vanuit de regering
De regering wil echter nog steeds niet uit zijn schulp komen. Annie Lööf, partijleider van de liberale Centerpartiet, meldt dat de leden van de criminele families al lang in Zweden wonen en geen buitenlanders meer genoemd kunnen worden. 

De premier ging zelfs nog een stapje verder door voornamelijk de rijke jonge Zweden de schuld te geven van de drugshandel, aangezien zij het spul gebruiken en zo de criminaliteit en de daaraan verbonden misdaad steunen. Het woord immigratie blijft buiten schot.

Vernederberoving
In augustus werden twee tieners in Stockholm urenlang ontvoerd, verkracht en mishandeld. Toen ze door de Zweedse politie werden gevonden, bleken ze met messen bewerkt te zijn en daarna levend begraven.

Dit soort 'vernederberovingen' steekt meer en meer de kop op. De slachtoffers zijn vaak kinderen en tieners, die niet alleen door immigranten beroofd worden, maar ook nog eens een verschrikkelijk vernederende behandeling moeten ondergaan.

De focus op deze doelgroep kan wel eens de ondergang van de bendes worden. Ouderorganisaties worden nu wakker en beseffen dat hun kinderen niet opgroeien in een veilig land en er nu dus gerichte actie nodig is om deze misdaadtrend te stoppen.