Bijna 80.000 handtekeningen voor Minister Schouten

Minister Schouten (LNV) ontving vanochtend van Wakker Dier 78.353 handtekeningen en een Actieplan om hittestress bij dieren in de vee-industrie te voorkomen. “De minister heeft alweer een zomer voorbij laten gaan waarin tientallen miljoenen dieren in de vee-industrie hebben geleden,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De dierenwelzijnsorganisatie strijdt voor maatregelen om hittestress bij dieren in de vee-industrie te voorkomen. “We pleiten voor een Nationaal Hitteplan voor dieren,” zegt Hilhorst. “Nu geven we de minister een Actieplan met tien duidelijke stappen. Daarmee kan zij in de toekomst hittestress voorkomen.”

Actieplan
Met het Actieplan wil de dierenwelzijnsorganisatie de minister op weg helpen. Het plan bevat tien prioriteiten waarmee dieren tegen hitte kunnen worden beschermd. “Een lagere stalbezetting en scherpere wetgeving voor de maximumtemperatuur in stallen en tijdens veetransport. Meer handhaving, zodat de wet ook wordt nageleefd,” zegt Hilhorst. Ook wil Wakker Dier dat de minister de cijfers over sterfte door hittestress opvraagt bij boeren en bij ‘destructiebedrijf’ Rendac en deze openbaar maakt.

Schaduw
Voor dieren in de wei wil Wakker Dier een verplichte schaduwplek. Volgens de wet zouden deze dieren nu al tegen extreme hitte beschermd moeten worden. Toch wordt hier niet op gehandhaafd en staan er op hete dagen duizenden koeien, schapen en paarden in de brandende zon. Met een steekproef toonde Wakker Dier eerder deze zomer dat driekwart van de Noord-Hollandse schapen bij extreme hitte geen schaduw hadden.

Monitor
Tijdens de zomer van 2020 hield Wakker Dier met een Monitor ook bij hoe vaak de dieren in de vee-industrie hittestress ervaren. En om hoeveel dieren het gaat. Eind juli hadden naar schatting al ruim 110 miljoen dieren hittestress ervaren. En het aantal dagen waarop dieren dit jaar hittestress hebben ervaren staat medio september al op 39. “Als dat niet voldoende is voor de minister om in actie te komen, dan weten wij het ook niet meer,” aldus Hilhorst.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!