Mogelijk sporen van leven ontdekt op Venus

Alsof 2020 nog niet genoeg bijzondere gebeurtenissen uit de hoge hoed heeft getoverd komt er vandaag misschien nog eentje bij. Onderzoekers van de Atacama telescoop (ALMA) en de James Clerk Maxwell telescoop in Hawaii hebben namelijk mogelijke sporen van fosfine in de atmosfeer van Venus ontdekt.

Later vandaag zal middels een een persconferentie bekend worden gemaakt wat er precies is ontdekt. Het gas fosfine PH3 dat is ontdekt ontstaat in een natuurlijke omgeving namelijk alleen door het wegrotten van organisch materiaal. Door de dikke atmosfeer van Venus is het op de grond een niet heel aangename temperatuur van zo'n 480 graden. Hoger in de atmosfeer (zo'n 50-60 km) is het klimaat echter vergelijkbaar met wat wij hier op Aarde hebben, in die laag is het gas dan ook waarschijnlijk ontdekt.

Hoewel we er hier op onze planeet vanuit gaan dat het gas enkel kan ontstaan door ofwel rottende planten en dieren of een chemisch laboratorium proces zal het hoe dan ook een bijzondere ontdekking zijn. De persconferentie bij MIT wordt helaas niet publiek uitgezonden maar is enkel beschikbaar voor uitgenodigde pers en wetenschappers.

Update 15:27 uur:
Er is toch een openbare stream opgezet en beschikbaar via het kanaal van The Royal Astronomical Society op YouTube. Deze zal vanaf 17:00 uur live gaan: