Trump voor 2e keer genomineerd voor vredesnobelprijs

Voor de tweede keer is President Donald Trump genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Vorig jaar was Trump ook genomineerd voor zijn bijdrage aan de vredesgesprekken met Kim-Jung Un. De prijs ging echter naar de premier van Ethiopië Abiy Ahmed. Dit jaar is hij genomineerd om zijn aandeel in de vredesgesprekken tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Dit jaar is hij voorgedragen door Noorse politicus Christian Tybring-Gjedde, die Trump prijst voor zijn inzet om globaal aanhoudende conflicten op te lossen. “Ik denk dat hij meer gedaan heeft om vrede te stichten tussen landen dan de meeste andere genomineerden,” zegt Christian.

Dat Trump een groot aantal troepen uit het Midden-Oosten heeft teruggetrokken kan de Noor zeer waarderen. “Trump heeft een 39 jaar oude traditie verbroken van Amerikaanse presidenten die ófwel een oorlog zijn begonnen, of de Verenigde Staten onderdeel hebben gemaakt van een internationaal gewapend conflict.” laat Christian weten.

Donald is niet de eerste Amerikaanse president die een nominatie kreeg. De voorgangers in de categorie Amerikaanse presidenten zijn: Barack Obama, Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson en Jimmy Carter.